Předmět: Biologie hub

« Zpět
Název předmětu Biologie hub
Kód předmětu KBI/M202
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Němcová Lenka, RNDr. CSc.
  • Gryndler Milan, prof. doc. RNDr. CSc.
Obsah předmětu
Obsah přednášky: 1. Obecná charakteristika, klasifikace hub, houby v historii člověka 2. Morfologie, růst a rozmnožování hub 3. Jedlé houby, jejich výživová hodnota, obsahové látky 4. Pěstování jedlých hub. Pleurotus ostreatus a Agaricus bisporus 5. Význam hub v přírodě, diverzita, rozšiřování, ekologické skupiny hub 6. Význam hub pro zdraví člověka (léčivé houby, patogenní houby, houbové toxiny) 7. Anaerobní houby 8. Vláknité houby v potravinách 9. Mykorhizní symbióza 10. Celulolytické houby a jejich průmyslový význam Obsah cvičení: 1. Kultivace hub v laboratorních podmínkách, aseptická práce, příprava živných médií 2. Izolace hub z přírodního materiálu: výsev na agarové plotny, explantace 3. Izolace hub z potravin: sýry, uzeniny, asijské speciality 4. Mikroskopické pozorování hub I.: askospory, basidiospory, konidie, mycelium, sklíčkové kultury 5. Kultivace Pleurotus ostreatus 6. Submerzní kultivace hub 7. Mikroskopické pozorování hub II.: ektomykorhizy, arbuskulární mykorhizy

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem kursu je seznámit posluchače se základní charakteristikou hub jako biologické skupiny. Dalším cílem je představit houby jako důležitý faktor ovlivňující lidskou společnost. Stručně bude uvedena základní morfologie, biologie a ekologie hub. Demonstrován bude praktický význam hub v potravinářství, zdravotnictví, některých biotechnologiích a po

Předpoklady
Předpokládá se znalost základních metod a postupů molekulární genetiky a znalosti odpovídající kursu "Systém a evoluce nižších rostlin" bakalářského studia.

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Kurs je ukončen ústní zkouškou. Podmínkou účasti na zkoušce je předchozí udělení zápočtu. Zápočet je udělen v případě nejméně 80% účasti na cvičení a je podmíněn odevzdáním protokolů, které musí být vyučujícím uznány.
Doporučená literatura
  • Antonín V. (2006). Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha. ISBN 80-200-1476-4.
  • Gryndler M. (2019). Mykologie ? podpůrný text k přednášce.
  • Kalina T. et Váňa J. (2006). Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum Praha.. Karolinum Praha, 2006.
  • Kew Royal Botany Garden (2018). State of the world´s fungi. Sfumato Foundation, London.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr