|
Vyučující
|
-
Smutná Zdeňka, Mgr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Představení geografie zemědělství a geografie jídla 2. Zemědělsko-potravinové systémy a globalizace 3. Produkce potravin a změna klimatu 4. Globální a regionální hodnotové řetězce v zemědělsko-potravinovém systému 5. Nadnárodní korporace v zemích třetího světa 6. Konzumerismus 7. Potravinová nejistota a spravedlnost 8. Alternativní přístupy v zemědělsko-potravinových systémech 9. Zemědělská politika 10. Lokalizace, udržitelnost a výzvy 11. Inovace pro udržitelnost 12. Exkurze 13. Exkurze
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
|
nespecifikováno
|
|
Výstupy z učení
|
Cílem kurzu je seznámit posluchače s geografií zemědělství a s geografií jídla. V první části budou představeny klíčové teorie a koncepty těchto geografických subdisciplín, dále bude navazovat problematika konvenčních zemědělsko-potravinových systémů v kontextu globalizace, přičemž budou představeny dílčí problémy spojené s produkcí a spotřebou potravin s ohledem na udržitelnost. Formou exkurzí budou představeny příklady dobré praxe ve smyslu přibližování výrobců potravin se spotřebiteli, které přispívají k posílení udržitelnosti.
|
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Účast na hodinách a na exkurzích, prezentace založená na četbě odborného článku v angličtině.
|
|
Doporučená literatura
|
-
Brunori, G., a Grando, S. (2020). Innovation for sustainability: Small farmers facing new challenges in the evolving food systems. Emerald Group Publishing..
-
Robinson, G.M. (2004). Geographies of agriculture: globalisation, restructuring and sustainability. Pearson Education..
-
Schmied, D. N. Nahrungsgeographie. Westermann: Braunschweig (2018).
-
Winter, M. (2003). Geographies of food: agro-food geographies making reconnections. Progress in Human geography, 27(4), 505-513..
|