Obsah 1. bloku: Bílkoviny: Struktura a vlastnosti aminokyselin. Peptidová vazba, přírodní peptidy. Struktura bílkovin: pořadí aminokyselin, konformace řetězců a prostorová struktura. Fyzikálně chemické vlastnosti roztoků bílkovin. Klasifikace bílkovin a jejich biologické funkce. Obsah 2. Bloku Biokatalýza: Klasifikace a názvosloví enzymů. Složení a molekulární vlastnosti enzymů, chemie koenzymů, koenzymy a vitaminy. Mechanismus působení enzymů. Enzymová kinetika, fyzikálně chemické faktory a látky ovlivňující enzymovou aktivitu.
|
-
Studijní opora: Úvod do biochemie (on-line: http://chemistry.ujep.cz/1214-studijni-opory).
-
Karlson P. Základy biochemie. Academia, Praha. 1981.
-
Musil J. Biochemie v obrazech a ve schematech. Avicenum. 1992.
-
Němečková A. a kol. Lékařská chemie a biochemie. Avicenum. 1990.
-
Šípal Z. a kol. Biochemie. SPN, Praha, 1992. ISBN 80-04-21736-2.
-
Vodrážka Z. Biochemie. Academia, Praha , 1996. ISBN 80-200-0600-1.
-
Voet D., Voetová J. Biochemie, Victoria Publishing Praha, 1995. Praha, 1995.
|