Vyučující
|
-
Gryndler Milan, prof. doc. RNDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášky: 1. Obecná charakteristika, klasifikace hub, houby v historii člověka 2. Morfologie, růst a rozmnožování hub 3. Jedlé houby, jejich výživová hodnota, obsahové látky 4. Pěstování jedlých hub. Pleurotus ostreatus a Agaricus bisporus 5. Význam hub v přírodě, diverzita, rozšiřování, ekologické skupiny hub 6. Význam hub pro zdraví člověka (léčivé houby, patogenní houby, houbové toxiny) 7. Anaerobní houby 8. Vláknité houby v potravinách 9. Mykorhizní symbióza 10. Celulolytické houby a jejich průmyslový význam Obsah cvičení: 1. Kultivace hub v laboratorních podmínkách, aseptická práce, příprava živných médií 2. Izolace hub z přírodního materiálu: výsev na agarové plotny, explantace 3. Izolace hub z potravin: sýry, uzeniny, asijské speciality 4. Mikroskopické pozorování hub I.: askospory, basidiospory, konidie, mycelium, sklíčkové kultury 5. Kultivace Pleurotus ostreatus 6. Submerzní kultivace hub 7. Mikroskopické pozorování hub II.: ektomykorhizy, arbuskulární mykorhizy
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Cílem kursu je seznámit posluchače se základní charakteristikou hub jako biologické skupiny. Dalším cílem je představit houby jako důležitý faktor ovlivňující řadu výrobních technologií se zásadním vlivem na lidskou společnost. Stručně bude uvedena základní morfologie, biologie a ekologie hub. Demonstrován bude praktický význam hub v potravinářství, zdravotnictví, některých biotechnologiích apod.
|
Předpoklady
|
Předpokládá se znalost základních metod a postupů molekulární genetiky a znalosti odpovídající kursu "Systém a evoluce nižších rostlin" bakalářského studia.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Kurs je ukončen ústní zkouškou. Podmínkou účasti na zkoušce je předchozí udělení zápočtu. Zápočet je udělen v případě nejméně 80% účasti na cvičení a je podmíněn odevzdáním protokolů, které musí být vyučujícím uznány.
|
Doporučená literatura
|
-
Antonín V. (2006). Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha. ISBN 80-200-1476-4.
-
Gryndler M. (2019). Mykologie ? podpůrný text k přednášce.
-
Kalina T. et Váňa J. (2006). Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum Praha.. Karolinum Praha, 2006.
-
Kew Royal Botany Garden (2018). State of the world´s fungi. Sfumato Foundation, London.
|