Předmět: Microsystems in Biology and Medicine

» Seznam fakult » PRF » KBI
Název předmětu Microsystems in Biology and Medicine
Kód předmětu KBI/E122
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Štofik Marcel, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
The main topics of the course: 1) An introduction into microsystems in biology and medicine (BioMEMS, uTAS, LOC). 2) Microfabrication techniques of microdevices - materials for microfabrication, patterning and biopatterning, hard and soft microfabrication techniques. 3) Biosensors and their basic principles. 4) An introduction into microfluidics for biology. 5) Microsystems in bioapplications part I - sample treatment (approaches in sample preparation, separation and analysis), microfluidic PCR, microarrays, microfluidic immunoassays, LFIA systems. 6) Microsystems in bioapplications part II - cells on chip (cells cultivation, cells studies on chip, cells sorting, separation and capture on chip), microsystems for tissue engineering (tissues and organs-on-chip), microsystems for animal and plant model studies, Point of care systems, implantable microdevices.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
The goal of the course is to provide an overview of the field of microsystems in biology and medical sciences. Students will get to know the current approaches to fabrication of microsystems for bioapplications and have a basic knowledge of the principles in the field of biosensors and microfluidics. Main bioapplications will be reviewed.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr