Přednáška je určena pro studenty od 2. ročníku, oboru biologie, studijního programu biologie. Hlavním cílem předmětu je seznámit studenty se základními znalostmi o kvasinkových mikroorganizmech. Struktura předmětu: 1. Definice kvasinek. Význam a využití. 2. Morfologie kvasinek. Morfologie buněk - velikost a tvar, měření buněk, vliv vnějších faktorů na změny tvarů buněk, zvláštní buňky (blastospory, balistospory, atd.). Morfologie kvasinkové kultury - růst v tekutém a na pevném médiu, typy pučení, jednozárodkové kolonie, obrovské kolonie. 3. Růst a rozmnožování kvasinek. Základní výživa kvasinek, růstové látky, růst kultury - růstová křivka (latentní, exponenciální, diauxická, post-diauxická, stacionární fáze, fáze odumírání), rychlost růstu (generační doba), synchronizovaný růst, vliv teploty, vliv počtu zaočkovaných buněk. 4. Taxonomie kvasinek. Systém podle Kockové-Kratochvílové, klíč k určování rodů, určování nejdůležitějších druhů a jejich skupin. 5. Struktura kvasinkové buňky. Izolace buněčných komponent, buněčná stěna - stavba, jizvy (typy a barvení), protoplasty, indukovaná fúze protoplastů; membrána - membránové systémy, sekreční dráha, endoplasmatické retikulum, Golgiho aparát, sekreční váčky, úprava protenů v průběhu dráhy; vakuola - funkce; ribosomy - cytoplasmatické, mitochondriální; cytoskelet - metody studia, komponenty, funkce cytoskeletu - změny tvaru a pohyb organel; mitochondrie - tvary, velikost, stavba; jádro - struktura; cytosol. 6. Chemické složení buněk. Sušina buněk, anorganické složení, mezibuněčná a vnitrobuněčná voda, obsah vody v jednotlivých organelách, organické složky buněk - nukleové kyseliny a bílkoviny, polysacharidy buněčné stěny (manany, glukany, chitin), sacharidy uvnitř buněk, lipidi, steroly, vitamíny. 7. Buněčný cyklus kvasinek. Buněčný cyklus Saccharomyces cerevisiae, genová kontrola buněčného cyklu. 8. Křížení kvasinek. Průběh párování, a, buňky, homothalismus, heterothalismus, aglutiny. 9. Sporulace. Iniciace sporulace, stádia, složení spory, mutanty. 10. Metabolismus. Požadavky kvasinek na vodu, teplotu, kyslík+ selektivní média; transport látek přes stěnu a membránu - cukry, aminokyseliny, ionty, peptidy, vstup glukózy - regulace glykolýzy; typy kvasinkových ATPáz - membránové, vakuolární, mitochondriální; katabolická represe - hypotéza o mechanismu; energetické reservy. 11. Killer systém u kvasinek. 12. Patogenní kvasinky. 13. Průmyslově využívané kvasinky. Požadavky na vlastnosti, metody šlechtění, využití metod buněčné fúze a genového inženýrství. Studijní literatura a studijní pomůcky
|
-
Bendová O., Kahler M. Pivovarské kvasinky, SNTL, Praha, 1981..
-
Janderová B., Bendová O. Úvod do biologie kvasinek, Skripta UK Praha, 1999..
-
Kocková - Kratochvílová A. Kvasinky a kvasinkové organismy, SNTL, Praha, 1982..
-
Kocková - Kratochvílová A. Taxonómia kvasinek a kvasinkovitých mikroorganizmov, ALFA, Bratislava, 1990.
-
Vraná D. Kvasinky ve výzkumu a praxi, Academia Praha, 1986..
|