Předmět: Management ve zdravotnictví

» Seznam fakult » FZS » KZR
Název předmětu Management ve zdravotnictví
Kód předmětu KZR/VKR5
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mičíková Lucia, PhDr. Ing. Mgr. Bc.
  • Egermaierová Kamila, Mgr.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Úvod do managementu. 2. Zdravotní politika, současné trendy ve zdravotnictví. 3. Poskytovatelé zdravotní péče, zdravotnické instituce. 4. Úrovně managementu. 5. Osobnost a role manažera v organizaci /typologie, vlastnosti/ 6. Autorita, charakteristika úspěšného manažera. 7. Manažerské činnosti ve zdravotnickém zařízení. 8. Styly vedení, odpovědnost manažera, tým ve zdravotnictví. Témata seminářů: 1. Charakteristika moderního managementu. 2. Manažerské role a funkce, dovednosti, vlastnosti, předpoklady pro výkon funkce ? Belbin test. 3. Strategické řízení, strategické analýzy ? SWOT, PESTLE. 4. Management kvality, procesy a principy. 5. Standardizace, interní audit, externí audit. 6. Zdravotnická dokumentace, kodex pracovníků nelékařských oborů, lidská práva a práva pacientů. 7. Mobbing, bossing. 8. Krizový management.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický. Seznamuje studenty se základy moderního managementu v oblasti materiálních a personálních zdrojů, se základy řízení kvality poskytovaných zdravotních služeb a v zajištění bezpečí pacientů, bezpečnosti při práci v systémech zdravotní a sociální péče. Poskytuje informace o zdravotnicko-ekonomické problematice. Předmět je zaměřený na osvojení základných teoretických znalostí týkajících se managementu s ohledem na možnost aplikace ve zdravotnictví. Cílem předmětu je naučit uplatňovat základní manažerské metody a techniky rozhodovaní v řízení, organizovaní a vedení lidí.
Odborné znalosti: Student prokazuje znalosti v pojmech managementu, osobnosti manažera, charakteristiky organizační kultury a orientuje se v technikách, využívaných např. při změně organizační struktury. Prokazuje znalosti manažerských rolí na jednotlivých úrovních managementu a je schopen určit převládající typ řízení a činností manažerů. Student zná techniky využívané při řešení problémů a manažerském rozhodování. Student zná základní charakteristiky manažerského cyklu a manažerské role a procesy. Odborné dovednosti: Umí identifikovat stávající organizační kulturu a aktivně se podílet na jejím ovlivňování a případné změně. V oblasti lidských zdrojů umí popsat základní principy vedení lidí, včetně adaptačního procesu zaměstnanců, umí vytvořit náplně práce se zaměřením na zajištění péče jednotlivými nelékařskými zdravotnickými pracovníky ve vazbě na právní normy. Je schopen rozepsat plán směn, vést poradu týmu. Obecné způsobilosti: Student je po absolvování předmětu schopen zvolit vhodnou techniku a na jejím základě najít příčinu problému a navrhnout řešení pro náročnou situaci. Znalosti z metrologie je schopen aplikovat v rámci odborné praxe.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Minimálně 80% účast na seminářích Zápočet: vypracování seminární práce dle zadání, kontrolní test znalostí
Doporučená literatura
  • Barták, M. (2010). Ekonomika zdraví ? Sociální, ekonomické a právní aspekty péče o zdraví. Praha: Wolters Kluwer Česká republika. ISBN 978-80-7357-503-8..
  • Buchbinder, S. B., Shanks, N. H., & Kite, B. J. (2021). Introduction to health care management (4th ed.). Jones & Bartlett Learning..
  • Gavurová, B., & Barták, M. (2021). Prístupy k poznávaniu zdravotnej politiky a ekonomiky. Košice: Technická univerzita v Košiciach. ISBN 978-80-553-2717-4..
  • Hospodková, P., Berežná, J., Barták, M., Rogalewicz, V., Severová, L., & Svoboda, R. (2021). Change management and digital innovations in hospitals of five European countries. Healthcare, 9(11), 1508..
  • Kolektiv autorů. (2020). Management a kvalita sociálních služeb. Tábor: Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. ISBN 9788088361060..
  • Kotler, P., & Keller, K. L. (2013). Marketing management (4. vyd.). (T. Juppa & M. Machek, př.). Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4150-5..
  • Plevová, I., et al. (2012). Management v ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3871-0..
  • Walshe, K. (2016). Healthcare management. Open University Press. ISBN 9780335263523..
  • Zlámal, J., Bačík, P., & Bellová, J. (2020). Management: základy managementu (upravené 2. vydání). Prostějov: Computer Media. ISBN 9788074024214..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr