Předmět: Ekonomika a management ve zdr.

» Seznam fakult » FZS » KZR
Název předmětu Ekonomika a management ve zdr.
Kód předmětu KZR/EMT3
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Barták Miroslav, PhDr. Ph.D.
  • Mičíková Lucia, PhDr. Ing.
Obsah předmětu
Témata přednášek (1 hod/týden): 1. Vymezení základních pojmů, ekonomické veličiny, měření výkonnosti ekonomiky, omezenost zdrojů v ekonomice, tři základní otázky ekonomie. 2. Specifika ekonomiky zdraví a zdravotnictví a jejich aplikace v České republice a zahraničí. 3. Typy zdravotnických systémů, makroekonomické podmínky, reformy systémů péče o zdraví. 4. Zdravotnictví a jeho financování a úhrady zdravotní péče. 5. Organizace zdravotnických zařízení v České republice, typy zdravotnických zařízení. 6. Zdravotnická dokumentace - guidelines, doporučené postupy, řízená dokumentace, informační systémy v nemocnici. 7. Úvod do managementu, funkce managementu a specifika managementu zdravotnictví. 8. Úrovně managementu s aplikací do zdravotnictví. 9. Strategický management ve zdravotnictví. 10. Leadership a change management ve zdravotnictví. Řízení lidských zdrojů ve zdravotnictví. 11. Health technology management (HTA) jakou součást ekonomiky a managementu zdravotnických zařízení. Témata seminářů (1 hod/týden): 1. Praktické vysvětlení jednotlivých pojmů 2. Ekonomické ukazatele sledované ve zdravotnických zařízeních 3. Srovnání základních typů zdravotnických systémů 4. Měření přístupu k zdravotnickým službám. 5. Hodnocení efektivnosti ve zdravotnictví. 6. Praktické ukázky a zařazení typů zdravotnických zařízení 7. Typy organizačních struktur ve zdravotnictví. 8. Praktické ukázky zdravotnické dokumentace a jejího řízení 9. Metody analýzy zdravotní politiky. 10. Standardizace procesů a postupů. 11. Konkrétní ukázky stylu vedení a týmové role ve zdravotnictví.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět Ekonomika a management informací je zaměřen na aplikaci ekonomických principů na zdraví a zdravotní péči. Cílem předmětu je seznámit studující se základními koncepty teorií nabídky a poptávky na příkladech z oblasti zdravotnictví a zdravotní péče a seznámit je s významem informací (a informační asymetrie) v oblasti péče o zdraví, stejně jako s klíčovou úlohou veřejného zdravotního pojištění, dále s financováním a poskytováním různých typů a forem zdravotní péče. V tomto předmětu se studenti seznámí s klíčovými výkladovými rámci ekonomiky zdraví prozkoumají, jak je český systém péče o zdraví a také zahraniční systém vy zahraničí a mezinárodní systémy koncipovány a organizován. V oblasti managementu poskytne kurzu studujícím možnost seznámit se osvojit si znalosti a dovednosti v oblasti vedení a řízení ve zdravotnických organizacích a zároveň poskytne platformu pro zvyšování manažerských kompetencí studujících i týmovou práci, která je jedním ze základů soudobého zdravotnictví.
Odborné znalosti: Student/ka prokazuje znalosti v pojmech z oblastí ekonomiky a managementu. Prokazuje znalosti ze základní ekonomických a manažerských nástrojů a jejich využití ve zdravotnictví. Odborné dovednosti: Student/ka umí identifikovat a aktivně se podílet na základních úkolech souvisejících s managementem a ekonomikou ve zdravotnickém zařízení. Obecné způsobilosti: Student/ka je po absolvování kurzu schopen porozumět problematice managementu a ekonomiky ve zdravotnictví.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Zápočet: 80% docházka na semináře, aktivita na seminářích, splnění průběžných testů na 50%
Doporučená literatura
  • BARTÁK, M., 2010. Ekonomika zdraví - Sociální, ekonomické a právní aspekty péče o zdraví. Praha: Wolters Kluwer Česká republika. 224s. ISBN: 978-80-7357-503-8..
  • GAVUROVÁ, B., BARTÁK, M., 2021. Prístupy k poznávaniu zdravotnej politiky a ekonomiky. Košice: Technická univerzita v Košiciach, 107s. ISBN 978-80-553-2717-4..
  • HEKELOVÁ, Z. Manažerské znalosti a dovednosti pro sestry. 1. vydání. Praha: Havlíčkův Brod, 2012, ISBN 978-80-247-4032-4..
  • HOSPODKOVÁ, P., BEREŽNÁ, J., BARTÁK, M., ROGALEWICZ, V., SEVEROVÁ, L., & SVOBODA, R. (2021, November). Change management and digital innovations in hospitals of five European countries. Healthcare (Vol. 9, No. 11, p. 1508)..
  • LIEBLER, J. G., MCCONNELL, Ch. R. 2021. Management Principles for Health Professionals. 8th Edition. Burlington: Jones & Bartlett Learning, 348p. ISBN 9781284183504..
  • LIPOVSKÁ, H. Moderní ekonomie. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0120-7. v.
  • PLEVOVÁ, I., et al. Management v ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 1. vyd., 2012, ISBN 978-80-247-3871-0..
  • WALSHE, K., 2016. Healthcare Management. Open University Press, 512p. ISBN 9780335263523..
  • ZWEIFEL, P., BREYER, F., KIFMANN, M. (2009). Health economics. Springer Science & Business Media..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr