Cílem předmětu je seznámit studenty se specifickými oblastmi managementu, které se uplatňují při poskytování zdravotních služeb. Studium tematicky navazuje na základy managementu a ekonomiky, které byly obsahem odpovídajících předmětů v bakalářském stupni vzdělávání, a rozšiřuje je. Předmětem výuky jsou zejména tato témata: regulační mechanismy v oboru ošetřovatelství, marketing zdravotních služeb, management kvality, tvorba standardů, příprava auditovaného šetření, management rizik a mimořádných událostí, hlavní oblasti sociálního lékařství a zdravotní politiky, manažerská etika, rozhodovací proces v práci manažera, nástroje objektivního manažerského rozhodování, problém organizace pracovního času, týmová spolupráce, právní problematika poskytování zdravotních služeb (zejména pak normy týkající se zdravotnického managementu).
Odborné znalosti: Studenti budou znát základní techniky objektivního manažerského rozhodování, stejně jako matematické nástroje využívané pro efektivní plánování zdravotních služeb a alokaci zdrojů. Budou znát právní systém ČR, dokáží si vyhledat právní normy, které se váží k poskytování zdravotních služeb a budou se v nich orientovat. Po absolvování předmětu budou znát techniky marketingu využitelné ve zdravotnictví. Odborné dovednosti: Studenti budou připraveni na plnění aktuálních úkolů, se kterými se v organizaci setkají v oblasti ošetřovatelských služeb. Budou schopni spolupracovat na vytváření ošetřovatelských standardů; umět evaluovat kvalitu v ošetřovatelství - zvládnou přípravu auditu na dané téma; rozumět technikám evaluace kvality ošetřovatelské péče; rozumět vazbě kvality na management rizik a mimořádných událostí v ošetřovatelství. Budou zvládat základní techniky při analýze poskytovaných zdravotních služeb, hodnocení jejich efektivity a volbě vhodné manažerské techniky vzhledem k požadovanému výsledku. V oblasti personálního managementu budou schopni plánovat karieru nelékařských zdravotnických pracovníků v souladu s legislativními požadavky na kvalifikaci personálu a personální vybavení jednotlivých pracovišť. Obecné způsobilosti: Studenti budou způsobilí pracovat na úrovni středního managementu ve zdravotnických institucích a využívat při své práci nástroje, opírající se o vědecké metody a ověřené postupy.
|
-
BEDNÁŘ, V. Jak omezit fluktuaci, 2017, Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-271-0648-6..
-
BEDRMANOVÁ, E., NOVÝ, I. Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, 2004. ISBN 80-7261-064-3..
-
BELLOVÁ, J., ZLÁMAL, J. BAČÍK, P. Základy managementu.. Praha: Computer Media, 2016.
-
BĚLOHLÁVEK, F. Jak vést rozhovory s podřízenými pracovníky, 2017, Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-271-0433-8..
-
BĚLOHLÁVEK, F., KOŠŤAN, P., ŠULÉŘ, O. Management. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2001. 642 s. ISBN 80-85839-45-8..
-
BLAŽKOVÁ, M. Marketingové řízení a plánování pro malé a střední firmy. 1. vyd. Praha: Grada, 2007.278s. ISBN 978-80-247-1535-3..
-
CIMBÁLNÍKOVÁ, L. Základy managementu. 3. přeprac. vyd. Olomouc: UP v Olomouci, 2009. 125 s. ISBN 978-80-244-2352-4.
-
FOTR, J. Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Praha: Grada Publishing, 1995. ISBN 80-85623-20-X..
-
GLADKIJ, I. et al. Management ve zdravotnictví. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2003. 380 s. ISBN 80-7226-996-8..
-
GROHAR-MURRAY, M. E., DiCROCE, H. R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče, z anglického originálu z r. 1997, 1. přeložené vyd. Praha: Grada, 2003, 320 s. ISBN 80-247-0267-3. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0267-3.
-
HANDLÍŘ, J. Management, učebnice pro SŠ a VOŠ. 1. vyd. Praha: Computer Press, 1998. 268 s. ISBN 80-7226-095-2..
-
HEKELOVÁ, Z. Manažerské znalosti a dovednosti pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-4032-4..
-
IVANOVÁ, K. Základy etiky a organizační kultury v managementu zdravotnictví. 1.vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2006.240s. ISBN 80-70-13-442-9..
-
JANEČKOVÁ, H., HNILICOVÁ, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál, 2009. 294s. ISBN 978-80-7367-592-9..
-
JAROŠOVÁ, D. Základy managementu v ošetřovatelství. Ostrava: Ostravská univerzita, Zdravotně - sociální Fakulta, výukový materiál, 2006..
-
KOLAJOVÁ, L. Týmová spolupráce: jak efektivně vést tým pro dosažení nejlepších výsledků. Praha: Grada Publishing, ISBN 80-247-1764-6.
-
KOTÍKOVÁ, H., ZLÁMAL, J. Základy marketingu. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006, ISBN 80-244-1489-9..
-
LEPIEŠOVÁ, E. a kol. Management v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 1996. ISBN 80-217-0352-0..
-
PLEVOVÁ, I. a kol. Management v ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-6871-0..
-
PRUDIL, L. Vybrané kapitoly práva pro zdravotnický management. Olomouc: UP v Olomouci, 2006. 81 s. ISBN 80-244-1304-3..
-
SPOJENÁ AKREDITAČNÍ KOMISE. Akreditační standardy pro nemocnice - vydání účinné od 1. 1. 2014. Praha: SAK o.p.s. a TIGIS spol. s r.o. 2013. 168 s. ISBN 978-80-87323-04-05..
-
STREJČKOVÁ, A. a kol. Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví. Praha: Fortuna, 2007. ISBN 978-80-7168-943-0..
-
STRNAD, L., GLADKIJ, I. Případové studie ze sociálního lékařství, managementu zdravotnických institucí, ekonomiky zdravotnictví. UP v Olomouci, 2003. 49 s. ISBN 80-244-0777-9..
-
ŠKRLA, P. Především neublížit - cesta k pochybení v léčení a ošetřovatelské péči. Brno, NCO NZO, 2005, ISBN 80-701-3419-4..
-
ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Kreativní ošetřovatelský management. Praha: Advent-Orion, 2003. ISBN 80-7172-841-1..
-
ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2616-8..
-
ZLÁMAL, J., BELLOVÁ, J., BOHANESOVÁ, E. Podniková ekonomie a management. Olomouc: UP v Olomouci, 2007. 238 s. ISBN 978-80-244-1724-4..
-
ZLÁMAL, J. Marketing ve zdravotnictví. Brno, NCONZO, 2006, ISBN 80-7013-441-0 ..
-
ZLÁMAL, J., ULRICH, M. Základy ekonomie pro management zdravotnictví. Olomouc: UP v Olomouci, 2001. 199 s. ISBN 80-244-0349-8.
|