Předmět: Zdravý životní styl a výživa

» Seznam fakult » FZS » KSZD
Název předmětu Zdravý životní styl a výživa
Kód předmětu KSZD/ZZSP9
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Zdraví - definice, determinanty, zdravý životní styl. Rizikové faktory výživy. 2. Fyziologie výživy. Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus. 3. Minerální látky. Vitaminy a avitaminózy. Pitný režim. 4. Výživa ženy - v období prekoncepčním a v období těhotenství. Strava při obtížích v těhotenství. 5. Kojení. Výživa novorozenců. 6. Specifika výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje (výživa batolat, předškoláků, školáků, školní stravování). 7. Systém dietního stravování. Celiakie. Alergie. Anorexie. Bulimie. Obezita. Témata seminářů: 1. Historický vývoj stravování. Výživové zvyklosti populace. Bezpečnost potravin. 2. Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. Zdraví prospěšná strava. 3. Malnutrice. Malabsorpce. Hodnocení nutričního stavu, nutriční screening (MUST, MNA, NRS, SGA, PINI). 4. Výživa ženy po porodu, v šestinedělí a v období laktace. Doporučení pro vegetariánky v těhotenství a v období kojení. Výživa ženy při obtížích při kojení. 5. Výživa kojenců, nedonošenců. Složení mateřského mléka. Náhražky mateřského mléka. 6. Alternativní způsoby stravování. 7. Výživa ve stáří. Výživa nemocných.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je součástí teoretického základu pro ošetřovatelskou péči v práci porodní asistentky. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka - výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Dále je specificky zaměřen na výživu těhotných a kojících žen, včetně výživy ženy při obtížích v těhotenství a při kojení. Popsána je zásadní role výživy v primární prevenci chorob. Předmět seznamuje s rizikovými faktory výživy i s výživovými zvyklostmi populace, a také se systémem dietního stravování a výživou v nemoci. Pozornost je věnována rovněž problematice bezpečnosti potravin.
Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci a jejich vhodné potravinové zdroje. Student prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Odborné dovednosti: Student umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Student umí stanovit výživové potřeby nemocných se zřetelem na vývojové zvláštnosti žen. Student umí prakticky používat screeningový nástroj MUST k vyhodnocení malnutričního rizika pacienta. Student umí připravit a zhodnotit edukaci ženy o výživových potřebách kojence, batolete a o výživových potřebách v těhotenství. Obecné způsobilosti: Student je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat ženě informace o povaze odborných problémů a navrhnout jejich řešení.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Splnění zápočtového testu.
Doporučená literatura
  • On-line katalogy knihoven.
  • Gregora, M., Zákostelecká, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 978-80-247-4737-8..
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2..
  • HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4..
  • KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6..
  • KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. 592 s. ISBN: 978-80-247-4533-6.. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • KOHOUT, P., a kol. Základy klinické výživy. Praha. Forsapi.2009. ISNB 978-80-87250-05-1.
  • KŘEMEN, M., KOTRLÍKOVÁ, E., SVAČINA, Š., a kol. Parenterální a enterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009.
  • Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISNB: 80-247-1039-0..
  • MULLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISNB 978-80-246-2510-2..
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
  • PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3..
  • SHARMA, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha. Grada. 2018. ISBN - 978-80-271-0228-0.
  • SVAČINA, Š., a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN: 978-80-247-2256-6..
  • SVAČINA, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN: 978-80-7387-678-4.. ISBN 978-80-7387-678-4.
  • Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Porodní asistentka (P19) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní