Předmět: Hygiena výživy I.

» Seznam fakult » FZS » KSZD
Název předmětu Hygiena výživy I.
Kód předmětu KSZD/V1KO3
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. konzultace: Chemické nebezpečí z potravin. Cizorodé látky ve stravě (přídatné, kontaminující přirozené). Fyzikální a radiační nebezpečí z potravin. Biologické nebezpečí z potravin. Vztah mezi potravinami a mikroorganismy. Faktory ovlivňující přežívání mikroorganismů v potravinách. 2. konzultace: Mikromycety - producenti toxických látek. Kazící mikroflóra. Charakteristika příslušníků rodu Salmonella, Campylobacter. Patogenní kmeny Escherichia coli. Mikroflóra gastrointestinálního traktu člověka. 3. konzultace Technologické procesy a jejich vliv na výživovou hodnotu a bezpečnost potravin. Uzení, sušení, marinování (metody, rizika, výhody). Mrazírenská příprava pokrmů, cukrářské výrobky (metody, rizika, výhody). Témata seminářů: 1. konzultace: Vliv sanitace na mikroorganismy v potravinách. Tepelné procesy regulující množství mikroorganismů. Legislativní vymezení patogenů přenášených potravinami Samostudium: Charakteristika Listeria monocytogenes. Typy bakteriálních toxinů. Indikátorové mikroorganismy. Vaření, smažení, pečení (metody, rizika, výhody). Nové metody - např. sous-vide. Studená příprava pokrmů. Nápoje (metody, rizika, výhody). Nanotechnologie v přípravě pokrmů. Kontakt s vyučujícím probíhá prostřednictvím konzultačních hodin a emailové korespondence.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je součástí komplexu základních studijních předpokladů a svým obsahem navazuje na poznatky získané v předmětu Výživy člověka. Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Cílem je seznámit studenty s oborem hygiena výživy a poskytnout teoretický základ založený na informacích o rizicích z potravin a pokrmů. Bezpečnost potravin je nezbytnou nutností a tedy i jednou z priorit Evropského společenství. Předmět proto seznamuje s největšími riziky z potravin a způsoby jak jim předcházet. Součástí je problematika potravinářské mikrobiologie. Předmět zahrnuje rovněž nutriční toxikologii, která se zabývá účinkem přirozených i cizorodých látek v potravinách na lidské zdraví. Pro správné posouzení hygienických standardů v zařízení je nutné seznámit studenty s oblastí technologie pokrmů (základní poznatky o surovinách, základních tepelných i studených či mrazírenských postupech při přípravě pokrmů). Znalosti z těchto oblastí budou využity při seznamování s problematikou preventivního dozoru a státního zdravotního dozoru v zařízeních poskytujících stravovací služby otevřeného i uzavřeného typu.
Odborné znalosti: Student/ka prokazuje znalosti z oblasti hygieny výživy. Zná chemická, fyzikální i biologická rizika z potravin. Zná technologické procesy využívané v potravinářství, výhody a nevýhody jednotlivých metod. Odborné dovednosti: Student/ka umí rozpoznat riziko z potravy. Ví jak riziko z potravy protivně eliminovat. Obecné způsobilosti: Student/ka je po absolvování kurzu schopen/a porozumět problematice rizikům z potravy a je schopen/schopna uplatnit teoretické znalosti a dovednosti v přirozených podmínkách.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Požadavky pro získání zápočtu: Docházka: 80% docházka na semináře, aktivita na seminářích Požadavky pro zkoušku: Po splnění podmínek zápočtu může student přistoupit k ústní zkoušce.
Doporučená literatura
  • BABIČKA, L. a P. KURKA. Toxicky významné látky v potravinách: skriptum. Praha: Potravinářská komora České republiky. ISBN: 978-80-88019-28-2..
  • DOSTÁLOVÁ, J. a P. KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing. ISBN: 978-80-7418-208-2..
  • DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Svazek II. Forsapi. ISBN: 978-80-903820-8-4..
  • ŠINDLER, M. a P. KADLEC. Gastronomie a technologie přípravy pokrmů: technologie potravin. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-7878-9..
  • ZELEŇÁKOVÁ, L. ČAPLA, J. a P. ZAJÁC. Hygiena výživy a stravovania. Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre. ISBN: 9788055218069..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr