Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek: 1. Management, hlavní kompetence a role manažera, leadership, styly vedení, manažer a výkonnost, tvorba a řízení pracovních týmů. 2. Specifika podnikání ve zdravotnictví, podmínky poskytování zdravotnických služeb 3. Analýza podnikatelského prostředí ve zdravotnictví, podnikatelský plán ve zdravotnictví, financování podnikání ve zdravotnictví 4. Řízení lidských zdrojů ve zdravotnickém zařízení, personální činnosti manažera, konflikty v organizaci a v týmové práci 5. Zákonné agendy v rámci podnikání ve zdravotnictví 6. Zajištění kvality a bezpečí při poskytování zdravotnických služeb, manažerské systémy ve zdravotnictví 7. Informační systém zdravotnických zařízení 8. Společenská odpovědnost zdravotnických zařízení 9. Případové studie I. - ambulantní zařízení, případové studie II. - lůžkové zařízení 10. Případová studie - zpracování podnikatelského plánu Témata seminářů: Odpovídají tématům přednášek v úrovni dovednostní a zkušenostní, posilují aplikační zdatnost v konkrétních případech a posilují získávání jistoty při zpracování podnikatelského plánu a při přípravě na vedoucí role v rámci pracovního života. Budují komplexní přístup ke zpracování ekonomické reality s osvojením si dovedností v interpersonálních vztazích a managementu obecně.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
Předmět seznamuje studenty s poznatky o specifických podmínkách podnikání zdravotnických institucí a připravit studenty na výkon manažerských funkcí v rámci sektoru zdravotnictví. Studenti se seznámí s podmínkami poskytování zdravotnických služeb, způsoby zakládání zdravotnických zařízení, financování, řízení lidských zdrojů, manažerskými kompetencemi ve zdravotnictví i informačními a manažerskými systémy zdravotnických zařízení.
Odborné znalosti: Student umí popsat a vysvětlit specifika podnikání ve zdravotnictví, financování, řízení lidských zdrojů, zná manažerské kompetence ve zdravotnictví i informační a manažerské systémy zdravotnických zařízení. Odborné dovednosti: Student umí zpracovat podnikatelský plán, zná a respektuje podmínky poskytování zdravotnických služeb, umí využít zákonné agendy v rámci podnikání ve zdravotnictví a je teoreticky vybaven v oblasti managementu a personálního řízení.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta
seminární práce (prerektvizita k testu) test ověřující znalosti (multiple choice)
|
Doporučená literatura
|
-
A Practical Guide to Starting Your Own Business [online]. http://business.aib.ie/content/dam/aib/business/docs/help-and-guidance/Practical-Guide-to-Starting-your-own-business.pdf.
-
Barták, M. Ekonomika zdraví. Sociální, ekonomické a právní aspekty péče o zdraví. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2010. 224 s. ISBN 978-80-7357-503-8. Praha, 2010.
-
DONELLY, J.H.; GIBSON, J.L.; IVANCEVICH, J.M. Management. Praha: Grada, 1997. ISBN 80-7169-422-3.
-
GLADKIJ, I. Management ve zdravotnictví. 1. vydání. Brno: Computer Press, 2003, ISBN 80-7226-996-8.
-
MADAR, J. et al., 2004. Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení. Praha: Grada Publishing. ISBN 80-247-0585-0. ISBN 80-247-0585-0.
-
SRPOVÁ, J. a kol. Podnikatelský plán a strategie. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-4103-1..
|