Předmět: Základy problematiky výživy člověka

» Seznam fakult » FZS » KSZD
Název předmětu Základy problematiky výživy člověka
Kód předmětu KSZD/PVO3
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: (2 hod/týden) 1. Zdraví - definice, determinanty, zdravý životní styl. Historický vývoj stravování. Výživové zvyklosti populace. Zdraví prospěšná strava. 2. Fyziologie výživy. Energetická a biologická hodnota stravy. Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. 3. Minerální látky. Denní doporučené dávky živin. Výživová doporučení. 4. Kojení. Náhražky mateřského mléka. Výživa těhotných. Výživa kojících. 5. Specifika výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje (výživa batolat, předškoláků, školáků). Školní stravování. Zásady podávání stravy dětem v jednotlivých obdobích vývoje. 6. Výživa ve stáří. Malnutrice. Malabsorpce. Celiakie. Potravinové alergie. 7. Anorexie. Bulimie. Obezita a obezita v dětském věku. Alternativní způsoby stravování. 8. Výživa v prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu. Témata seminářů: 1. Rizikové faktory výživy. Vliv výživy na vznik neinfekčních nemocí hromadného výskytu. 2. Bazální metabolismus. 3. Vitaminy a avitaminozy. 4. Pitný režim. 5. Výživová pyramida a práce s tabulkami živin v praxi. 6. Hodnocení nutričního stavu, nutriční screening (MUST, MNA). 7. Systém dietního stravování. 8. Výživa v nemoci.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický celek. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka - výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Poukazuje na specificky zaměřenou výživu v jednotlivých obdobích života - od novorozenců až po stáří. Popsána je zásadní role výživy v primární prevenci chorob. Předmět seznamuje s rizikovými faktory výživy i s výživovými zvyklostmi populace, dále se systémem dietního stravování a výživou v nemoci.
Odborné znalosti: Student/ka prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a minerálních látek ve zdraví i nemoci a jejich vhodné potravinové zdroje. Student/ka prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student/ka zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Student/ka prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, umí pojmenovat nemoci spojené s výživou, jakou je např. obezita, malnutrice, podvýživa atd. Odborné dovednosti: Student/ka umí stanovit výživové potřeby nemocných se zřetelem na vývojové zvláštnosti dětí. Student/ka dovede zhodnotit stav výživy, edukovat pacienta o významu výživy, umí pojmenovat základní dietní systém v nemocnicích. Student/ka umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Obecné způsobilosti: Student/ka je schopen/schopna srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace o výživě a upravit jídelníček dle potřeb klienta.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Požadavky pro získání zápočtu: Docházka: 80% docházka na semináře, aktivita na seminářích Požadavky pro zkoušku: Po splnění podmínek zápočtu může student přistoupit k ústní zkoušce.
Doporučená literatura
  • HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4..
  • KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6..
  • Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISNB: 80-247-1039-0..
  • MULLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha. 2019. ISNB 978-80-246-2510-2.
  • PROVAZNÍK, K., KOMÁREK L. Manuál prevence v lékařské praxi. 3.LF UK, Praha 2009. 1999. ISBN 80-7071-135-3.
  • SVAČINA, Š. 2013. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton. ISBN: 978-80-7387-678-4. ISBN 978-80-7387-678-4..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr