Předmět: Úvod do managementu

» Seznam fakult » FZS » KSZD
Název předmětu Úvod do managementu
Kód předmětu KSZD/MGO3
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mičíková Lucia, PhDr. Ing.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Úvod do managementu. Zdravotní politika, současné trendy ve zdravotnictví 2. Úrovně managementu 3. Osobnost a role manažera v organizaci /typologie, vlastnosti, autorita, charakteristika úspěšného manažera/ 4. Manažerské činnosti 5. Styly vedení, odpovědnost manažera, tým ve zdravotnictví 6. Public Relations jako hlavní nástroj komunikace zdravotnického zařízení 7. Management kvality, procesy a principy 8. Koncepce řízení kvality Témata seminářů: (2 hod/týden) 1. Strategické řízení, strategické analýzy /SWOT, PEST/, BSC 2. Konkrétní ukázky stylu vedení a motivace lidí, týmové role ve zdravotnictví 3. Manažerská komunikace 4. Health technology management (HTA) jakou součást ekonomiky a managementu zdravotnických zařízení

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je založen na získání manažerských znalostí s ohledem na práci v týmu, legislativu dané problematiky, strategické plánování a grantovou politiku. Pozornost je věnována ekonomické stránce řízení instituce, vnějšímu rámci fungování instituce, pracovně právním vztahům, základním dokumentům ve speciálním zařízení.
Odborné znalosti: Student prokazuje znalosti v pojmech ze základních oblastí managementu. Prokazuje znalosti ze základních manažerských nástrojů a jejich využití ve veřejném zdravotnictví. Odborné dovednosti: Student umí identifikovat a aktivně se podílet na základních úkolech souvisejících s managementem ve veřejném zdravotnictví. Obecné způsobilosti: Student je po absolvování kurzu schopen porozumět problematice managementu s aplikací na veřejné zdravotnictví.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Doporučená literatura
  • BARTÁK, M., 2010. Ekonomika zdraví: sociální, ekonomické a právní aspekty péče o zdraví. Praha: Wolters Kluwer ČR. 224 s. ISBN 978-80-7357-503-8.. ISBN 978-80-7357-503-8.
  • GAVUROVÁ, B., BARTÁK, M., 2021. Prístupy k poznávaniu zdravotnej politiky a ekonomiky. Košice: Technická univerzita v Košiciach, 107s. ISBN 978-80-553-2717-4..
  • HOSPODKOVÁ, P., BEREŽNÁ, J., BARTÁK, M., ROGALEWICZ, V., SEVEROVÁ, L., & SVOBODA, R. (2021, November). Change management and digital innovations in hospitals of five European countries. Healthcare (Vol. 9, No. 11, p. 1508)..
  • PLEVOVÁ, I., et al. Management v ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 1. vyd., 2012, ISBN 978-80-247-3871-0.
  • WALSHE, K., 2016. Healthcare Management. Open University Press, 512p. ISBN 9780335263523..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr