Předmět: Hygiena předmětů běžného užívání

» Seznam fakult » FZS » KSZD
Název předmětu Hygiena předmětů běžného užívání
Kód předmětu KSZD/HBO3
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Riessová Miriam, Ing.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Předměty běžného užívání (PBU), definice, metodika státního zdravotního dozoru a odběru vzorků PBU k laboratornímu vyšetření. 2. Materiály a předměty určené pro styk s potravinami - legislativa, značení, prohlášení o shodě, požadavky na sledovatelnost, jednotlivé materiály jako FCM, recyklované, aktivní a inteligentní materiály pro styk s potravinami, potravinářská aditiva užívaná při jejich výrobě. 3. Zásady dodržování správné výrobní praxe při výrobě materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami - legislativní rámec, povinnosti výrobců, dovozců a distributorů FCM. 4. Kosmetické přípravky - legislativa, zásady dodržování správné výrobní praxe při výrobě kosmetických přípravků, činnosti epidemiologicky závažné, dodržování zásad osobní a provozní hygieny při výrobě kosmetiky, použití nanomaterialů při výrobě, označování kosmetických přípravků. 5. Hračky, výrobky pro děti do 3 let, výrobky podle chemického zákona - legislativa, značení 6. Výrobky související s tabákovými výrobky (elektronické cigarety, náplně do nich, bylinné výrobky určené ke kouření) - rizika, kontrola. 7. Rizika pro spotřebitele z PBU, kritéria určování rizik, přehled nebezpečných PBU zjištěných při státním zdravotním dozoru, Systém rychlého varování RASFF, Systém rychlého varování RAPEX, Opatření k zamezení výskytu nebezpečných PBU na trhu, legislativa, druhy opatření. 8. Klamání spotřebitele, hraniční výrobky, spolupráce orgánů dozoru. Témata seminářů: 1. Praktický postup při provádění státního zdravotního dozoru a odběru vzorků PBU k laboratornímu vyšetření, protokol o kontrole, protokol o odběru vzorků. 2. Praktická ukázka předmětů běžného užívání, posouzení jejich značení; Vypracování protokolu o kontrole v distribuční síti u kosmetických přípravků, v distribuční síti u materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami, u hraček a výrobků pro děti do 3 let, u výrobků souvisejících s tabákovými výrobky. 3. Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami v praxi, hodnocení dokumentace; postup při kontrole správné výrobní praxe při výrobě materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami. Praktická ukázka prohlášení o shodě - ke keramice, k FCM z plastu aj. 4. Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců kosmetických přípravků v praxi, hodnocení dokumentace; postup při kontrole správné výrobní praxe ve výrobě kosmetických prostředků, práce ve skupinách 5. Praktický postup při provádění státního zdravotního dozoru hraček, výrobků pro děti do 3 let, výrobků podle chemického zákona v praxi, hodnocení dokumentace, prohlášení 6. Postup šetření a provedení opatření při zjištění nebezpečného výrobku. 7. Šetření předmětu určeného pro styk s potravinami notifikovaného v systému RASFF, vypracování protokolu. Šetření kosmetického přípravku, hračky a výrobku pro děti do 3 let notifikovaných v systému RAPEX, vypracování protokolu. 8. Informační systémy - praktické ukázky zadávání a vytěžování.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Student si v rámci tohoto předmětu osvojí znalosti v oblasti hygieny předmětů běžného užívání (PBU) - materiály a předměty určené pro styk s potravinami, kosmetické přípravky, hračky, výrobky pro děti ve věku do 3 let, výrobky související s tabákovými výrobky, kompetence dle chemického zákona. Bude vědět, o jaké skupiny výrobků se jedná, legislativní podklad a metodika pro státní zdravotní dozor, možná rizika pro spotřebitele, náležitosti správného označování těchto výrobků, náležitosti průvodní dokumentace, oznamovací povinnost a podobně. Součástí výuky bude seznámení s povinnostmi výrobců, dovozců, distributorů a uvádění výrobků na trh. Vysvětleny budou požadavky na značení jednotlivých předmětů běžného užívání a hodnocení dokumentace k výrobkům, včetně shrnutí povinností, které musí dodržovat výrobci, dovozci a distributoři těchto výrobků. Student bude dále seznámen se zásadami kontroly dodržování správné výrobní praxe při výrobě kosmetických přípravků a při výrobě materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami. Součástí výuky bude i seznámení se znalostmi nutnými k výkonu činností epidemiologicky závažných v kosmetické výrobě. Vysvětlena budou rizika pro spotřebitele a provádění opatření k zamezení výskytu nebezpečných předmětů běžného užívání na trhu. Student bude seznámen s fungováním systémů rychlého varování před nebezpečnými nebo z nebezpečnosti podezřelými výrobky v rámci ČR i EU (hlášení a ověřování výskytu nebezpečných výrobků v ČR a systému RAPEX, RASFF) a s postupem při ověřování výskytu notifikovaných předmětů běžného užívání v praxi. Pozornost bude věnována i klamání spotřebitele z pohledu OOVZ. Student bude schopen prakticky zpracovat protokoly z hygienického šetření, bude znát postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců PBU (Správná výrobní praxe).

Předpoklady
Odborné znalosti: Studenti získají přehled o oboru hygiena předmětů běžného užívání, orientují se v požadavcích na PBU stanovených platnou legislativou a jsou schopni zhodnotit, zda výrobci, dovozci a distributoři PBU plní své povinnosti z hlediska zajištění bezpečnosti PBU, správného značení výrobků, povinné dokumentace, dodržování zásad SVP, provádění opatření.. Současně získají zkušenosti s požadavky na znalosti nutné k výkonu činností epidemiologicky závažných a chápou je v souvislosti s jejich uplatňováním při výrobě kosmetických prostředků, včetně dodržování zásad osobní a provozní hygieny. Odborné dovednosti: Studenti si osvojí rizika pro spotřebitele a aplikaci opatření k zamezení výskytu nebezpečných výrobků. Orientují se v základních principech dodržování správné výrobní praxe, vedoucí k výrobě bezpečných předmětů běžného užívání. Posluchači se orientují v systémech rychlého varování RASFF a RAPEX. Obecné způsobilosti: Studiem předmětu získávají studenti znalosti, které mohou uplatnit v různých oborech týkajících se bezpečnosti předmětů běžného užívání.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Zápočet Průběžné testy
Doporučená literatura
  • Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 ze dne 30. 11. 2009 o kosmetických přípravcích..
  • Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES)č.1935/2004 ze dne 27. října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS..
  • Nařízení Komise (ES) č.2023/2006 ze dne 22. prosince 2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami.
  • Nařízení komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. 1. 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami.
  • vyhláška č. 37/2017 Sb. o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření..
  • vyhláška č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy..
  • zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků)..
  • zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů..
  • zákon č. 243/2022 Sb. o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.
  • Zákon č. 258/2000 Sb.. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
  • zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon)..
  • zákon č. 477/2001 Sb. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)..
  • zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr