Předmět: Hygiena předmětů běžného užívání

» Seznam fakult » FZS » KSZD
Název předmětu Hygiena předmětů běžného užívání
Kód předmětu KSZD/HBKO3
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Riessová Miriam, Ing.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. konzultace: Materiály a předměty určené pro styk s potravinami Materiály a předměty určené pro styk s potravinami - legislativa, značení, požadavky na sledovatelnost, potravinářská aditiva užívaná při jejich výrobě. Plastové materiály a předměty určené pro styk s potravinami. Ostatní materiály a předměty určené pro styk s potravinami, recyklované, aktivní a inteligentní materiály pro styk s potravinami Prohlášení o shodě pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami. Povinnosti výrobců, dovozců a distributorů PBU Zásady dodržování správné výrobní praxe při výrobě materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami - legislativní rámec, základní zásady. 2. konzultace: Kosmetika Kosmetické přípravky - legislativa, značení, výroba, použití nanomaterialů při výrobě. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví při činnostech epidemiologicky závažných, výrobě kosmetických prostředků a dodržování zásad osobní a provozní hygieny při výrobě kosmetiky Zásady dodržování správné výrobní praxe při výrobě kosmetických přípravků - legislativní rámec, základní zásady 3. konzultace: Hodnocení PBU I Předměty běžného užívání (PBU), definice, metodika státního zdravotního dozoru a odběru vzorků PBU k laboratornímu vyšetření. Hračky a výrobky pro děti do 3 let - legislativa, značení Výrobky související s tabákovými výrobky Výrobky podle chemického zákona 4. konzultace: Hodnocení PBU II Rizika pro spotřebitele z PBU, kritéria určování rizik, přehled nebezpečných PBU zjištěných při státním zdravotním dozoru, Systém rychlého varování RASFF, materiály a předměty určené pro styk s potravinami Systém rychlého varování RAPEX, kosmetika, hračky, výrobky pro děti do 3 let. Opatření k zamezení výskytu nebezpečných PBU na trhu, legislativa, druhy opatření Klamání spotřebitele, hraniční výrobky, spolupráce orgánů dozoru, informační systémy (IS PBU, ICSMS, CPNP). Témata seminářů: 1. konzultace: Materiály a předměty pro styk s potravinami Praktická ukázka prohlášení o shodě ke keramice, k předmětům z plastů, určeným pro styk s potravinami, k výrobkům pro děti do 3 let a další dokumentace k PBU, její posouzení a zhodnocení souladu s platnou legislativou. Postup při kontrole správné výrobní praxe ve výrobně materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami. 2. konzultace: Kosmetika a Hodnocení PBU Postup při kontrole správné výrobní praxe ve výrobně kosmetických prostředků, práce ve skupinách. Praktický postup při provádění státního zdravotního dozoru a odběru vzorků PBU k laboratornímu vyšetření, protokol o kontrole, protokol o odběru vzorků. Praktická ukázka předmětů běžného užívání, posouzení jejich značení. Samostudium: Vypracování protokolu z hygienického šetření v distribuční síti materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami v praxi, hodnocení dokumentace Hygienické šetření předmětu určeného pro styk s potravinami notifikovaného v systému RASFF, vypracování protokolu Vypracování protokolu z hygienického šetření v distribuční síti kosmetických prostředků Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců kosmetických prostředků v praxi, hodnocení dokumentace Hygienické šetření kosmetického prostředku, hračky a výrobku pro děti do 3 let notifikovaných v systému RAPEX, vypracování protokolu Vypracování protokolu z hygienického šetření v distribuční síti hraček a výrobků pro děti do 3 let. Postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců hraček a výrobků pro děti do 3 let v praxi, hodnocení dokumentace Postup hygienického šetření a provedení opatření při zjištění nebezpečného výrobku. Klamání spotřebitele, hraniční výrobky, spolupráce orgánů dozoru, informační systémy (IS PBU, ICSMS, CPNP). Kontakt s vyučujícím probíhá prostřednictvím konzultačních hodin a emailové korespondence.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Student si v rámci tohoto předmětu osvojí znalosti v oblasti hygieny předmětů běžného užívání (PBU) - materiály a předměty určené pro styk s potravinami, kosmetické přípravky, hračky, výrobky pro děti ve věku do 3 let, výrobky související s tabákovými výrobky, kompetence dle chemického zákona. Bude vědět, o jaké skupiny výrobků se jedná, legislativní podklad a metodika pro státní zdravotní dozor, možná rizika pro spotřebitele, náležitosti správného označování těchto výrobků, náležitosti průvodní dokumentace, oznamovací povinnost a podobně. Součástí výuky bude seznámení s povinnostmi výrobců, dovozců, distributorů a uvádění výrobků na trh. Vysvětleny budou požadavky na značení jednotlivých předmětů běžného užívání a hodnocení dokumentace k výrobkům, včetně shrnutí povinností, které musí dodržovat výrobci, dovozci a distributoři těchto výrobků. Student bude dále seznámen se zásadami kontroly dodržování správné výrobní praxe při výrobě kosmetických přípravků a při výrobě materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami. Součástí výuky bude i seznámení se znalostmi nutnými k výkonu činností epidemiologicky závažných v kosmetické výrobě. Vysvětlena budou rizika pro spotřebitele a provádění opatření k zamezení výskytu nebezpečných předmětů běžného užívání na trhu. Student bude seznámen s fungováním systémů rychlého varování před nebezpečnými nebo z nebezpečnosti podezřelými výrobky v rámci ČR i EU (hlášení a ověřování výskytu nebezpečných výrobků v ČR a systému RAPEX, RASFF) a s postupem při ověřování výskytu notifikovaných předmětů běžného užívání v praxi. Pozornost bude věnována i klamání spotřebitele z pohledu OOVZ. Student bude schopen prakticky zpracovat protokoly z hygienického šetření, bude znát postup při ověření plnění povinností výrobců a dovozců PBU (Správná výrobní praxe).
Odborné znalosti: Studenti získají přehled o oboru hygiena předmětů běžného užívání, orientují se v požadavcích na PBU stanovených platnou legislativou a jsou schopni zhodnotit, zda výrobci, dovozci a distributoři PBU plní své povinnosti z hlediska zajištění bezpečnosti PBU, správného značení výrobků, povinné dokumentace, dodržování zásad SVP, provádění opatření.. Současně získají zkušenosti s požadavky na znalosti nutné k výkonu činností epidemiologicky závažných a chápou je v souvislosti s jejich uplatňováním při výrobě kosmetických prostředků, včetně dodržování zásad osobní a provozní hygieny. Odborné dovednosti: Studenti si osvojí rizika pro spotřebitele a aplikaci opatření k zamezení výskytu nebezpečných výrobků. Orientují se v základních principech dodržování správné výrobní praxe, vedoucí k výrobě bezpečných předmětů běžného užívání. Posluchači se orientují v systémech rychlého varování RASFF a RAPEX. Obecné způsobilosti: Studiem předmětu získávají studenti znalosti, které mohou uplatnit v různých oborech týkajících se bezpečnosti předmětů běžného užívání.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Zápočet Průběžné testy
Doporučená literatura
  • Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 ze dne 30. 11. 2009 o kosmetických přípravcích..
  • Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES)č.1935/2004 ze dne 27. října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS..
  • Nařízení Komise (ES) č.2023/2006 ze dne 22. prosince 2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami..
  • Nařízení komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. 1. 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami..
  • vyhláška č. 37/2017 Sb. o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření..
  • vyhláška č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy..
  • zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků)..
  • zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů..
  • zákon č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.
  • zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví..
  • zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon)..
  • zákon č. 477/2001 Sb. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)..
  • zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr