Vyučující
|
-
Trögl Josef, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek: 1. týden: Složení živých systémů, jejich charakteristika 2. týden: Aminokyseliny, peptidy, jejich význam 3. týden: Bílkoviny, jejich význam, struktura, zástupci 4. týden: Enzymy, charakteristika, rozdělení, klasifikace 5. týden: Sacharidy, se zaměřením na jejich vznik, význam, rozdělení 6. týden: Sacharidy monosacharidy, disacharidy 7. týden: Polysacharidy, nejvýznamnější zástupci 8. týden: Lipidy, význam charakteristika, složení lipidů, zástupci, cholesterol, imunoglobuliny 9. týden: Metabolické cesty sacharidů, glykolýza, citrátový cyklus 10. týden: Metabolismus lipidů a bílkovin, respirační řetězec 11. týden: Vzájemné propojení metabolických cest jednotlivých živin 12. týden: Nukleové kyseliny 13. týden: Biochemické parametry krve, biochemické vyšetření krve, biochemické vyšetření mozkomíšního moku 14. týden: Hematologické parametry krve, hematologické vyšetření krve, kostní dřeně. Krevní obraz. Krevní srážlivost. 15. týden: Speciální hematologie - poruchy krvetvorby, srážlivosti, leukémie.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
V tomto předmětu se posluchač seznamuje se základními poznatky z oblasti biochemie a hematologie. Je informován o základním složení živých buněk, o významu základních živin pro lidský organismus a o jejich přeměnách. Dále informuje o nutnosti biochemické rovnováhy vnitřního prostředí organismu, o jeho změnách v souvislosti s různými druhy onemocnění a poruch.
Oborové znalosti: Student získá základní představy o chemickém složení živé hmoty a průběhu základních procesů v organismu a o základní podstatě vzniku některých onemocnění. Student zná základní hematologické hodnoty, zná fyziologii krve. Oborové dovednosti: Získané teoretické znalosti vhodně využívá při zásadách správné výživy, při aplikaci typu léku, umí získané vědomosti využít při vysvětlování principu uvedené léčby pacientům. Student dokáže identifikovat patologie v hematologických hodnotách, zná a rozpozná klinické příznaky při chudokrevnosti, porušené koagulaci krve, leukémii.
|
Předpoklady
|
Není stanoven podmiňující předmět
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Písemný test, ústní zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
http://ibiochemie.upol.cz/Screens/Default.aspx.
-
http://www.chembiolupol.cz/zhemp/.
-
Laboratorní diagnostika (přehled vyšetření). Pardubice: Nemocnice Pardubice, 2000, 42 s..
-
Karlson P. Základy biochemie. Academia, Praha. 1981.
-
Musil J. Biochemie v obrazech a ve schematech. Avicenum. 1992.
-
Němečková A. a kol. Lékařská chemie a biochemie. Avicenum, 1990.
-
Peč, P. a kol. Základy biochemie. Olomouc: UPOL, 2008.
-
Racek J. Klinická biochemie, Galén, Praha 2021.
-
Stoklasová, A., Řezáčová, M. Základy biochemie lidského organismu, Praha, Karolinum 2012.
-
Šípal Z. Biochemie. SPN, Praha. 1992.
-
Štér P. Obecná a klinická biochemie, Karolinum, Praha 2011.
-
Vodrážka Z. Biochemie. Academia, Praha , 1996. ISBN 80-200-0600-1.
-
Voet D., Voetová J. G.:. Biochemie. Praha, 1995.
-
Vokurka, S. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie. Praha: Galén, 2005.
-
Vrzal, M. Základy hematologie. Olomouc: UPOL, 2012.
|