Vyučující
|
-
Šulcová Margareta, prof. MUDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek: 1. týden: zdraví, aspekty zdraví, determinanty zdraví, ochrana a podpora zdraví, prevence nemocí 2. týden: mezinárodní dokumenty týkající se ochrany a podpory zdraví, Zdraví 21 3. týden: veřejné zdravotnictví - zaměření, náplň, součásti, realizace v praxi 4. týden: epidemiologie infekčních nemocí - obecná; epidemiologická opatření 5. týden: skupiny nákaz podle způsobu jejich přenosu a vybrané nákazy 6. týden: životní prostředí a zdraví a preventivní opatření na ochranu zdraví 7. týden: pracovní prostředí a zdraví a jeho ochrana 8. týden: epidemiologie chronických nemocí a jejich prevence 9. týden: hygiena zdravotnických zařízení, nozokomiální nákazy a jejich prevence 10. týden: výchova ke zdraví - cíle, metody a formy 11. týden: práce sestry v oblasti výchovy ke zdraví Témata seminářů: 1. týden: dotazník 2. týden: intervenční program 3. týden: práce se skupinou 4. týden: informační - zdravotně-výchovný leták na dané téma 5. týden: osobní hygiena a mytí rukou zdravotnického personálu 6. týden: manipulace s prádlem ve zdravotnickém zařízení 7. týden: manipulace s odpady ve zdravotnickém zařízení 8. týden: hodnocení zdravotních rizik, kategorizace prací a ochrana zdraví zdravotnických pracovníků 9. týden: dezinfekce a sterilizace 10. týden: prezentace seminárních prací 11. týden: prezentace seminárních prací
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
Předmět tvoří tematický celek; jeho absolvováním studenti získávají základní znalosti v oborech epidemiologie, hygiena, výchova ke zdraví, které tvoří významnou součást veřejného zdravotnictví, znalosti potřebné pro ochranu a podporu veřejného zdraví, pro pochopení vazeb a souvislostí mezi klinickou a preventivní medicínou a ošetřovatelstvím, pro prevenci profesionálních poškození zdraví zdravotníků a nozokomiálních nákaz.
Oborové znalosti: Studenti si osvojí znalosti o vztahu a vzájemném působení prostředí a organizmu lidí a z toho vyplývající negativní nebo pozitivní dopady na jejich zdraví a opatření k ochraně a podpoře zdraví; ovládají základy hygieny životního prostředí, hygieny výživy, mají znalosti o působení pracovních podmínek na zdraví pracovníků se zaměřením na zdravotnictví a preventivních opatření; ovládají příčiny a prevenci nozokomiálních nákaz; mají teoretické znalosti výchovy ke zdraví, ovládají metody a formy práce s jednotlivci i komunitami. Oborové dovednosti: Studenti vypracují dotazník na zjištění znalostí, postojů, zdravotního stavu pacientů - klientů; umí vypracovat intervenční program zaměřený na odstranění - snížení rizikových faktorů zdraví aj. v rámci primární, sekundární a terciární výchovy ke zdraví (nekouření - odvykání kouření, zdravé stravování, pohybová aktivita, prevence závislostí, účast na preventivních prohlídkách, zdravé rodičovství, prevence sexuálně přenosných nemocí aj.) Studenti umí popsat příčiny nozokomiálních nákaz a ovládají postupy k jejich prevenci, znají správný postup mytí rukou zdravotnického personálu, postupy dezinfekce a sterilizace, zásady ochrany zdraví zdravotnického personálu.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Povinná účast na přednáškách, absolvování testu (75% úspěšnost), vypracování a prezentace seminární práce - intervenčního programu
|
Doporučená literatura
|
-
časopis Česká a slovenská hygiena.
-
časopis Sestra.
-
JANEČKOVÁ, H., HNILICOVÁ, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál ,2009.294s.ISBN 978-80-7367-592-9.
-
LEMON. Learning Material on Nursing - učební texty pro sestry a porodní asistentky.. Copenhagen. ISBN 80-7013-248-5.
-
MAREŠ, J. HODAČOVÁ, L., BÝMA, S. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství I. 2. vyd. 2009. ISBN 978- 80-246-1622-2. Praha, 2009. ISBN 978- 80-246-1622-.
-
MARTINÍK, K. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. I. díl, Ovlivnění zdravotního stavu výživou. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 103s. ISBN 978-80-7041-920-5.
-
MARTINÍK, K. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. II. díl, Ovlivnění zdravotního stavu dětí a dospívajících výživou. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 96s. ISBN 978-80-7041-944-1.
-
MARTINÍK, K. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. III. díl, Ovlivnění zdravotního stavu výživou ve stáří. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 97s. ISBN 978-80-7041-141-4.
-
MARTINÍK, K. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. IV. díl, Ovlivnění civilizačních nemocí výživou. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 80s. ISBN 978-80-7041-177-3.
-
MATINÍK, K. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. VI. díl, Ovlivnění obezity a nadváhy výživou. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 273s. ISBN 978-80-7041-106-3.
-
TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: UK, Karolinum, 2012, ISBN 978-80-246-2136-4.. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.
|