Předmět: Výživa v pediatrii

» Seznam fakult » FZS » KO
Název předmětu Výživa v pediatrii
Kód předmětu KO/VPDK5
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. konzultace: - Výživové zvyklosti populace, rizikové faktory - Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus - Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka - Specifika výživy a zásady podávání výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje Témata seminářů: 1. konzultace: - Výživa novorozenců, kojenců, nedonošenců. Složení mateřského mléka - Výživa ženy ? výživa v období těhotenství a laktace, gestační diabetes Samostudium: Potřeba tekutin, živin a mikronutrientů Vitamíny a hypovitaminózy Alternativní směry ve výživě Náhražky mateřského mléka Kontakt s vyučujícím probíhá prostřednictvím přímé výuky, konzultačních hodin a emailové korespondence.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o přirozené a umělé výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav dítěte. Seznamuje studenty se zásadami dietních opatření dle věku dítěte a vlivu malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Upozorňuje na rizika vegetariánské nebo veganské stravy v dětském věku a vyzdvihuje kojení jako základ výživy novorozenců a kojenců. Součástí je i posuzování výživového stavu dětského pacienta a energeticko-nutriční bilance.
Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci a jejich vhodné potravinové zdroje. Student prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Odborné dovednosti: Student umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Student umí stanovit výživové potřeby nemocných se zřetelem na vývojové zvláštnosti dětí. Student umí připravit a zhodnotit edukaci ženy o výživových potřebách kojence a batolete. Obecné způsobilosti: Student je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat ženě informace o povaze odborných problémů a navrhnout jejich řešení.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Povinná účast na seminářích. Splnění zápočtového testu, zkouška
Doporučená literatura
  • KASPER, H., BURGHARDT. W. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, ISBN 9788024745336..
  • KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ. Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, ISBN 9788087250082..
  • NEVORAL, J. Praktická pediatrická gastroenterologie, hepatologie a výživa. Praha: Mladá fronta, 2013. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-2863-9.
  • STOŽICKÝ, F., SÝKORA, J. et al. Základy dětského lékařství. Praha: Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-2997-1.
  • SVAČINA, Š.. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, ISBN 9788072626762..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2019. ISNB 978-80-88129-44-8..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr