Předmět: Zdravý životní styl, výživa a dietetika

» Seznam fakult » FZS » KO
Název předmětu Zdravý životní styl, výživa a dietetika
Kód předmětu KO/VDVK9
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata seminářů: 1.Zdraví, determinanty zdraví, životní styl - definice, rizikové faktory, prevence, význam zdravé výživy pro aktivní život, řízení příjmu potravy, energetické požadavky, energetická a biologická hodnota potravy. 2.Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. 3.Výživa v jednotlivých obdobích života - těhotná žena, žena v období laktace, novorozenci. 4.Výživa v jednotlivých obdobích života - stáří, nemocní pacienti (dietní systém v nemocnicích), sportovci. 5.Onemocnění spojená s výživou. Samostudium: role cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků tělesná aktivita a výživa

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický celek. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka - výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Poukazuje na specificky zaměřenou výživu v jednotlivých obdobích života - od novorozenců až po stáří. Následně získají základní znalosti o prevenci chronických nemocí spojené s nezdravým životním stylem.
Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, umí pojmenovat nemoci spojené s výživou, jakou je např. obezita, malnutrice, podvýživa atd. Odborné dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy, edukovat pacienta o významu výživy, umí pojmenovat základní dietní systém v nemocnicích, umí stanovit výživové potřeby nemocných. Umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb pro jednotlivé období života - od novorozenců až po seniory. Obecné způsobilosti: Student je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace o povaze odborných problémů a navrhnout jejich řešení.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

splnění zápočtového testu
Doporučená literatura
  • ESCOTT-STUMP, S. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, ISBN 9781451195323.
  • KASPER, H., BURGHARDT. W. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, ISBN 9788024745336..
  • KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ. Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, ISBN 9788087250082..
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • PROVAZNÍK, K. et al. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2004. ISBN 80-7168-942-4.
  • SHARNA, S. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0..
  • SVAČINA, Š., a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN: 978-80-247-2256-6..
  • SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008..
  • SVAČINA, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN: 978-80-7387-678-4.. ISBN 978-80-7387-678-4.
  • SVAČINA, Š.. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, ISBN 9788072626762..
  • ZADÁK, Z., VYROUBAL, P. Pokroky umělé výživy v intenzívní péči - orgánově specifické substráty. Anesteziologie a intenzívní medicína 2008..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Všeobecná sestra (K19) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní