Předmět: Výživa a dietetika

» Seznam fakult » FZS » KO
Název předmětu Výživa a dietetika
Kód předmětu KO/VDVK5
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Tichý Michal, MUDr. Ph.D., MPH
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. konzultace: Výživa a zdraví jedince. Složení vhodné potravy a její energetická hodnota. Obezita. Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby. Výživa v intenzivní péči. Bilance tekutin. Samostudium Role cukrů, tuků a bílkovin. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je kocipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternatuvními způsoby podávání. Součástí je i hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět zahrnuje přednášky s obsahem, který je součástí teoretického základu pro všeobecné sestry.
Oborové znalosti: Student zná všechny složky výživy, umí edukovat o zdravé výživě, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, zná patologické stavy výživy. Student zná rizika podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Oborové dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy, umí manipulovat se stravou, edukuje pacienty o významu výživy v souvislosti s léčebným režimem, umí zhodnotit stav výživy pomocí BMI. Umí identifikovat poruchy výživy a umí použít postupy při podávání enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Kontrolní testy
Doporučená literatura
  • KOHOUT, P.; KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl, 2005. 113s. ISBN 80-86912-08-6.
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • PENNINGTON, J. A. T. Bowes and Church´s Food Values of Portions Commonly Used. 17th ed. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998.. ISBN 0-397-55435-4.
  • ROGER, J. D. P. Kniha o zdravé výživě. Praha : Advent. 1995. 1995.
  • SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.
  • VYTEJČKOVÁ, R. ET AL. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Speciální část.. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-3420-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr