Seminar topics: (2 hours/week) 1. Health - definition, determinants, healthy lifestyle. Historical development of catering. Nutritional habits of the population. Nutritional risk factors. The influence of nutrition on the emergence of mass non-infectious diseases. 2. Physiology of nutrition. Energy and biological value of food. Basal metabolism. 3. Diet composition and the importance of individual components in human nutrition. Vitamins and avitaminoses. 4. Mineral substances. Drinking regimen. 5. A healthy diet. Daily recommended nutrient intakes. Nutritional recommendations. Types of referrals. 6. Malnutrition. Malabsorption. Assessment of nutritional status, nutritional screening (MUST, MNA, NRS, SGA, PINI). 7. Nutrition of newborns, infants, premature infants. Breast milk substitutes. Breast feeding 8. Specifics of child nutrition, child nutrition in individual periods of development (nutrition of toddlers, preschoolers, schoolchildren) School meals. Principles of feeding children in individual periods of development 9. Hygiene and food safety. Nutrition and Food Safety Strategy 10. Nutrition of a woman during pregnancy and lactation. Nutrition in old age. Alternative ways of eating 11. Celiac disease. Food allergies. Anorexia. Bulimia. 12. Obesity and childhood obesity. Dietary eating system. Basics of enteral nutrition. Nutrition of the sick. Realiment, hydration.
|
-
ESCOTT-STUMP, S. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, ISBN 9781451195323.
-
Gregora, M., Zákostelecká, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 978-80-247-4737-8..
-
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2..
-
HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4..
-
KASPER, H., BURGHARDT. W. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, ISBN 9788024745336..
-
KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6..
-
KOHOUT, P. a kol. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISNB 978-80-87250-05-1..
-
KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ. Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, ISBN 9788087250082..
-
Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISNB: 80-247-1039-0..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
-
MULLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISNB 978-80-246-2510-2..
-
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
-
PROVAZNÍK, K. et al. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2004. ISBN 80-7168-942-4.
-
SHARMA, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha. Grada. 2018. ISBN - 978-80-271-0228-0.
-
SVAČINA, Š., a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN: 978-80-247-2256-6..
-
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008..
-
SVAČINA, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN: 978-80-7387-678-4.. ISBN 978-80-7387-678-4.
-
SVAČINA, Š. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, ISBN 9788072626762.
-
ZADÁK, Z., VYROUBAL, P. Pokroky umělé výživy v intenzívní péči - orgánově specifické substráty. Anesteziologie a intenzívní medicína 2008..
-
Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
-
ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.
|