Témata seminářů: (2 hod./týden) 1. Zdraví - definice, determinanty, zdravý životní styl. Historický vývoj stravování. Výživové zvyklosti populace. Rizikové faktory výživy. Vliv výživy na vznik neinfekčních nemocí hromadného výskytu. 2. Fyziologie výživy. Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus. 3. Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. Vitaminy a avitaminozy. 4. Minerální látky. Pitný režim. 5. Zdraví prospěšná strava. Denní doporučené dávky živin. Výživová doporučení. Druhy doporučení. 6. Malnutrice. Malabsorpce. Hodnocení nutričního stavu, nutriční screening (MUST, MNA, NRS, SGA, PINI). 7. Výživa novorozenců, kojenců, nedonošenců. Náhražky mateřského mléka. Kojení 8. Specifika výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje (výživa batolat, předškoláků, školáků) Školní stravování. Zásady podávání stravy dětem v jednotlivých obdobích vývoje 9. Hygiena a bezpečnost potravin. Strategie výživy a bezpečnosti potravin 10. Výživa ženy v období těhotenství a laktace. Výživa ve stáří. Alternativní způsoby stravování 11. Celiakie. Potravinové alergie. Anorexie. Bulimie. 12. Obezita a obezita v dětském věku. Systém dietního stravování. Základy enterální výživy. Výživa nemocných. Realimentace, hydratace.
|
-
ESCOTT-STUMP, S. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, ISBN 9781451195323.
-
Gregora, M., Zákostelecká, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 978-80-247-4737-8..
-
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2..
-
HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4..
-
KASPER, H., BURGHARDT. W. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, ISBN 9788024745336..
-
KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6..
-
KOHOUT, P. a kol. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISNB 978-80-87250-05-1..
-
KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ. Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, ISBN 9788087250082..
-
Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISNB: 80-247-1039-0..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
-
MULLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISNB 978-80-246-2510-2..
-
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
-
PROVAZNÍK, K. et al. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2004. ISBN 80-7168-942-4.
-
SHARMA, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha. Grada. 2018. ISBN - 978-80-271-0228-0.
-
SVAČINA, Š., a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN: 978-80-247-2256-6..
-
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008..
-
SVAČINA, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN: 978-80-7387-678-4.. ISBN 978-80-7387-678-4.
-
SVAČINA, Š. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, ISBN 9788072626762.
-
ZADÁK, Z., VYROUBAL, P. Pokroky umělé výživy v intenzívní péči - orgánově specifické substráty. Anesteziologie a intenzívní medicína 2008..
-
Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
-
ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.
|