Předmět: Výživa a dietetika

» Seznam fakult » FZS » KO
Název předmětu Výživa a dietetika
Kód předmětu KO/VDV5
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Tichý Michal, MUDr. Ph.D., MPH
Obsah předmětu
Témata seminářů: 1. týden: Výživa a zdraví jedince 2. týden: Složení vhodné potravy a její energetická hodnota. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky. 3. týden: Poruchy výživy, obezita, malnutrice, výživa a civilizační choroby. 4. týden: Výživa v intenzivní péči. 5. týden: Role cukrů, tuků a bílkovin. Bilance tekutin, hodnocení výživy 6. týden: Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa. 7. týden: Výživa pacientů různých věkových kategorií

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je kocipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternatuvními způsoby podávání. Součástí je i hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět zahrnuje přednášky s obsahem, který je součástí teoretického základu pro všeobecné sestry.
Oborové znalosti: Student zná všechny složky výživy, umí edukovat o zdravé výživě, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, zná patologické stavy výživy. Student zná rizika podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Oborové dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy, umí manipulovat se stravou, edukuje pacienty o významu výživy v souvislosti s léčebným režimem, umí zhodnotit stav výživy pomocí BMI. Umí identifikovat poruchy výživy a umí použít postupy při podávání enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Základním předpokladem je splnění docházky (min. 80% účast na přímé výuce.
Doporučená literatura
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.
  • VYTEJČKOVÁ, R. ET AL. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Speciální část.. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-3420-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr