Vyučující
|
-
Trögl Josef, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek a seminářů: 1. konzultace: Aminokyseliny, peptidy a proteiny 2. konzultace: Základní význam potravy. Základní metabolické cesty sacharidů, lipidů a proteinů. Jejich vzájemné přeměny 3.konzultace: Základní vyšetřovací metody v hematologii. Červené krvinky. Samostudium Sacharidy, lipidy, enzymy Bílá krevní řada, diferenciální krevní obraz, hematokrit, FW, krevní obraz
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
Předmět je součástí komplexu povinných studijních předmětů. Seznamuje se základními poznatky z biochemie a hematologie, na které navazují další odborné předměty z ošetřovatelství.
Student se seznámí se základními poznatky v biochemii a hematologiiZná složení organismu se zaměřením na základní přírodní látky, jako jsou bílkoviny, sacharidy, lipidy a jejich vzájemné metabolické vztahy a rovnováhu vnitřního prostředí. Orientuje se v základních vyšetřovacívh metodách.
|
Předpoklady
|
Není stanoven podmiňující předmět
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Zápočet: kontrolní testy Zkouška: ústní Kontrolní testy. Kontrola formou elektronické a individuální konzultace. Samostudium z doporučené literatury, studijních opor.
|
Doporučená literatura
|
-
Laboratorní diagnostika (přehled vyšetření). Pardubice: Nemocnice Pardubice, 2000, 42 s..
-
Racek J. Klinická biochemie, Galén, Praha 2021.
-
Štér P. Obecná a klinická biochemie, Karolinum, Praha 2011.
|