Vyučující
|
-
Kelbich Petr, RNDr. Ing. Mgr. Ph.D.
-
Bradáčová Pavla, Ing.
-
Partlová Dagmar, MUDr.
-
Jizerová Adéla, Ing.
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek: 1. Látkové složení živé hmoty, buňka. 2. Biopolymery, bílkoviny. 3. Enzymy, sacharidy. 4. Lipidy. 5. Přehled metabolismu a výživy. 6. Úvod do genetiky. 7. Regulace metabolismus. 8. Endokrinní systém. 9. Hematologie, složení a funkce krve. 10. Hematologie, složení a funkce krve. 11. Srážení krve, krevní a jaterní rozbory. 12. Játra a jejich význam. Témata seminářů: 1. Opakování - buňka, organely, orgány. 2. Opakování - buňka, organely, orgány. 3. Organická chemie. 4. Peptidová vazba. 5. Peptidy. 6. Sacharidy. 7. Lipidy a jejich metabolismus. 8. Lipidy a jejich metabolismus. 9. Energetika - výpočty. 10. Genetika. 11. Kompatibilita krevních skupin. 12. Souhrn a souvislosti.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje studenty se základy biofyziky, biochemie a hematologie, využívaných v diagnostice. Studenti získají základní informace o fyzikálních odlišnostech jednotlivých vyšetřovacích metod a jejich biologických účincích. Důležitou součástí předmětu jsou rovněž informace o metodách a technikách odběru biologického materiálu k biochemickému a hematologickému vyšetření, jeho označování, uchovávání a odesílání ke zpracování do laboratoří. Předmět rovněž seznamuje studenty s laboratorními metodami užívanými v transfuzním lékařství, s výrobou transfuzních přípravků a krevních derivátů a s indikacemi pro jejich aplikaci, s potransfuzními komplikacemi.
Odborné znalosti: Student získá základní představy o chemickém složení živé hmoty a průběhu základních procesů v organismu a o základní podstatě vzniku některých onemocnění. Student zná základní hematologické hodnoty, zná fyziologii krve. Odborné dovednosti: Získané teoretické znalosti vhodně využívá při zásadách správné výživy, při aplikaci typu léku, umí získané vědomosti využít při vysvětlování principu uvedené léčby pacientům. Student dokáže identifikovat patologie v základních hematologických hodnotách, zná a rozpozná klinické příznaky při chudokrevnosti, porušené koagulaci krve apod. Obecné způsobilosti: Student je způsobilý interpretovat krevní rozbory a jaterní testy a identifikovat jednodušší patologické změny, poradit ve výživových otázkách, vysvětlit pacientům biochemické pochody a jejich narušení.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Písemný test napsaný na min. 50 %
|
Doporučená literatura
|
-
DOSTÁL, J. Biochemie: Pro Posluchače Bakalářských Oborů. Brno: Masarykova univerzita, 2009, ISBN: 978-80-210-5020-4.
-
KODÍČEK, M., VALENTOVÁ O., HYNEK R. Biochemie. VŠCHT Praha 2015. ISBN: 978-80-7080-927-3.
-
KOOLMAN, J., RÖHM, K. H. Barevný atlas biochemie. Grada, Praha. 2012. ISBN: 978-80-247-2977-0.
-
MOUREK, J. Fyziologie: Učebnice pro Studenty Zdravotnických Oborů. Praha: Grada, 2012, ISBN: 978-80-247-3918-2. 2005. ISBN 80-247-1190-7.
-
ŠTERN, P. Obecná a klinická biochemie, Karolinum, Praha 2011. ISBN: 978-80-246-1979-8.
|