Předmět: Hygiena

» Seznam fakult » FZS » KF
Název předmětu Hygiena
Kód předmětu KF/HYGFK
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šulcová Margareta, prof. MUDr. CSc.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1.konzultace: Zdraví, ochrana a podpora zdraví, determinanty zdraví, zásady prevence poškození zdraví Hygiena životního prostředí: ovzduší, voda, výživa, odpady Hygiena práce: faktory pracovního prostředí a jejich vliv na zdraví, prevence profesionálních poškození zdraví; základy ergonomie Epidemiologie a prevence přenosných nemocí, Imunizace a očkování 2.konzulace: Hygienické požadavky na výstavbu, provoz a údržbu zdravotnických zařízení Hygienické požadavky na prostředí a provoz rehabilitačních zařízení, Hygienické požadavky na stravování ve zdravotnických zařízeních Nozokomiální infekce a jejich prevence Desinfekce, desinsekce, deratizace Nemoci z povolání zdravotnických pracovníků a jejich prevence, lékařské preventivní prohlídky; povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců v oblasti bezpečnosti a zdraví při práci.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět poskytuje studentům vědomosti o zdraví, zásadách jeho ochrany a podpory, o faktorech životního a pracovního prostředí, jejich vlivu na zdraví lidí a o prevenci poškození zdraví, těmito faktory i životním stylem. Obsahem předmětu je i epidemiologie a prevence přenosných i chronických nemocí. Zabývá příčinami a prevencí profesionálních poškození zdraví zdravotnických pracovníků a vytvářením zdravého prostředí ve zdravotnických zařízeních. Cílem výuky předmětu je osvojit si znalosti a praktické dovednosti v oblasti prevence onemocnění a zásad hygieny, ochrany a podpory zdraví při práci ve zdravotnických zařízeních.
Vliv životních a pracovních podmínek a životního stylu na zdraví, determinantů zdraví a zásad prevence poškození zdraví; Hygienické požadavky na výstavbu a provoz zdravotnických zařízení se zaměřením na pracoviště rehabilitace; Epidemiologie a prevence přenosných a chronických nemocí; Prevence nozokomiálních nákaz; Zásady tvorby pracovního prostředí a prevence poškození zdraví zdravotnických pracovníků Oborové dovednosti: Student umí určit determinanty zdraví přenosných a nepřenosných nemocí; vyjmenovat faktory životního a pracovního prostředí, jejich vliv na zdraví a preventivní opatření na ochranu zdraví; popsat pracovní prostředí a pracovní podmínky v rehabilitačním zařízení a jejich možný vliv na zdraví zdravotnických pracovníků; vyjmenovat příčiny nozokomiálních infekcí a jejich prevenci; popsat požadavky a posoudit úroveň nemocničního stravování; faktory pracovního prostředí ve zdravotnických zařízeních, zdravotní rizika a definovat nemoci z povolání, jejich výskyt u zdravotnických pracovníků a preventivní opatření na ochranu zdraví.
Předpoklady
Není stanoven podmiňující předmět.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Aktivní účast na výuce, úspěšné absolvování písemného testu - 80%, ústní zkouška. Stáž na zdravotním ústavu, samostudium doporučené literatury a studijní opory, kontrola formou elektronické a individuální konzultace.
Doporučená literatura
  • Bencko, V. a kol. Hygiena. Učební texty k seminářům a cvičením, UK Praha, 1995, s. 195. ISBN ISBN 80-246-0383-.
  • GÖPFEROVÁ, D. a kol.:. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena, 3. vyd. Praha: TRITON, 2002. 147 s. ISBN 80-7254-223-0..
  • HAVRÁNEK, J. Hluk a zdraví. 1.vyd. Praha, Avicenum, 278 s.. 1990. ISBN 80-201-0020-2.
  • HLÍNA, J. Riziko hluku v životním prostředí. 2.vyd. Brno. IDVPZ, 1991. 49 s. ISBN 80-7013-094-6.
  • PODSTATOVÁ, H. Mikrobiologie,epidemiologie,hygiena.1.vyd.Olomouc:Epava,2001.285s. 2001. ISBN 80-86297-07-1.
  • TUČEK, M. a kol. Pracovní lékařství pro praxi.1.vyd.Praha: Grada Publishing, 2005, 327 s., ISBN 80-247-0927-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr