Course: HYGIENE

» List of faculties » FZS » KE
Course title HYGIENE
Course code KE/HYGE9
Organizational form of instruction Lecture
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Summer
Number of ECTS credits 2
Language of instruction Czech
Status of course Compulsory
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Course content
Topics of lectures: 1. Basics of microbiology. 2. Basics of epidemiology (infectious / non-infectious). Healthcare associated infections and their prevention. 3. Basics of hygiene. Hygienic requirements for medical facilities. 4. Basics of immunology. Immunization. Disinfection and sterilization; disinsection, deratization. Hand hygiene. 5. Basics of nutrition. Nutritional habits of the population, risk factors. Malnutrition. Nutrition in old age. Food hygiene. Self-study: Environmental factors.

Learning activities and teaching methods
unspecified
Learning outcomes
The course provides students with basic knowledge in microbiology, epidemiology and hygiene, the relationship between physical, chemical and biological factors of the environment and the human body - population and effects on health. Gets acquainted with the principles of disease prevention, health protection and promotion, with food hygiene. With the effect of nutrition in the field of primary prevention. The general principles of hygiene and epidemiology are applied by the student to medical facilities, requirements for their construction and operation and prevention of diseases associated with health care.
Field knowledge: The student masters basic technical terminology in the field of microbiology, immunology, epidemiology and hygiene, knows the function and components of the immune system, masters the nature and forms of immunization, understands the etiology, epidemiology and prevention of nosocomial infections, hygiene requirements for construction and operation of medical facilities , the principles of disinfection and sterilization, the principles of personal hygiene of medical staff, the principles of food hygiene and the basics of human nutrition as a tool of primary prevention. Field skills: The student is able to read and interpret professional literature in the field of microbiology, immunology, epidemiology and hospital hygiene applied to physiotherapy and rehabilitation, acquires practical habits of nosocomial disease prevention, work procedures in providing health care in terms of prevention of nosocomial diseases, masters the principles of personal hygiene and procedures hand washing. Can prepare a seminar paper on a specific topic in the field.
Prerequisites
unspecified

Assessment methods and criteria
unspecified
seminar work, written exam
Recommended literature
  • Metodický návod Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči, Věst. MZ ČR, část. 9, 2005..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče ve znění pozdějších předpisů..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů.
  • DRNKOVÁ, B. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena pro zdravotnické obory. Praha: Grada, 2019. ISBN-978-80-271-0693-6..
  • GÖPFERROVÁ, D. a P. PAZDIORA. 100 infekcí: epidemiologie pro praxi. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-846-7..
  • HAMPLOVÁ, L. a kol.. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • MELICHERČÍKOVÁ, V. Sterilizace a dezinfekce. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-749-2139-1..
  • MÜLLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2..
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
  • PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3..
  • SCHINDLER, J. Mikrobiologie: pro studenty zdravotnických oborů. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Grada, 2014. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-4771-2. ISBN 978-80-247-4771-2.
  • ŠRÁMOVÁ, H. et al. Nozokomiální nákazy. Praha: Maxdorf, 2013. ISBN 978-80-7345-286-5..
  • ŠULCOVÁ, M. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Ústí nad Labem: UJEP. 2018. ISBN 978-80-7414-791-3.
  • ŠULCOVÁ, M. Veřejné zdravotnictví. Ústí nad Labem: UJEP, 2017, ISBN 978-80-7561-076-8..
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: UK, Karolinum, 2012, ISBN 978-80-246-2136-4.. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.
  • Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2019. ISNB 978-80-88129-44-8..


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester
Faculty: Faculty of Health Studies Study plan (Version): Occupational Therapy (P19) Category: Health service 3 Recommended year of study:3, Recommended semester: Summer