Předmět: Hygiena

» Seznam fakult » FZS » KE
Název předmětu Hygiena
Kód předmětu KE/HYEK5
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šulcová Margareta, prof. MUDr. CSc.
Obsah předmětu
Témata přednášek a semináře: 1. Základy mikrobiologie. 2. Základy epidemiologie. Základy imunologie. Imunizace. 3. Základy hygieny. Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení. 4. Základy výživy. Výživové zvyklosti populace, rizikové faktory. Malnutrice. Výživa ve stáří. Hygiena potravin. Samostudium: Infekce spojené se zdravotní péčí a jejich prevence. Faktory životního prostředí. Desinfekce a sterilizace; desinsekce, deratizace. Hygiena rukou.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět poskytuje studentům základní poznatky v mikrobiologii, epidemiologii a hygieně, o vztahu fyzikálních, chemických a biologických faktorů životního prostředí a lidského organizmu - populace a účincích na zdraví. Obeznamuje s principy prevence nemocí, ochrany a podpory zdraví. Obecné zásady hygieny a epidemiologie aplikuje na zdravotnická zařízení, požadavky na jejich výstavbu, provoz a prevenci nákaz spojených se zdravotní péčí. Pozornost je věnována také hygieně potravin a základní problematice výživy jako nástroje prevence a podpory zdraví.
Oborové znalosti: Student ovládá základní odbornou terminologii v oboru mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygieny, pozná funkci a součásti imunitního systému, ovládá podstatu a formy imunizace, je orientován v problematice etiologie, epidemiologie a prevenci nozokomiálních nákaz, hygienických požadavcích na výstavbu a provoz zdravotnických zařízeni se zaměřením na pracoviště rehabilitace, principů dezinfekce a sterilizace, zásad osobní hygieny a hygieny rukou zdravotnického personálu. Zná základy výživy a problematiku hygieny potravin. Oborové dovednosti: Student je schopen číst a interpretovat odbornou literaturu v oboru mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a nemocniční hygieny aplikovanou na ergoterapii a rehabilitaci, osvojuje si praktické návyky prevence nozokomiálních nákaz, pracovních postupů při poskytování zdravotní péče z hlediska prevence nozokomiálních nákaz, ovládá zásady osobní hygieny a postupy mytí rukou. Umí vypracovat seminární práci na určené téma z daného oboru.
Předpoklady
Není stanoven podmiňující předmět.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

písemná seminární práce, písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Metodický návod Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči, Věst. MZ ČR, část. 9, 2005..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví..
  • Bencko, V. a kol. Hygiena. Učební texty k seminářům a cvičením, UK Praha, 1995, s. 195. ISBN ISBN 80-246-0383-.
  • GÖPFEROVÁ, D. a kol.:. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena, 3. vyd. Praha: TRITON, 2002. 147 s. ISBN 80-7254-223-0..
  • HAVRÁNEK, J. Hluk a zdraví. 1.vyd. Praha, Avicenum, 278 s.. 1990. ISBN 80-201-0020-2.
  • HLÍNA, J. Riziko hluku v životním prostředí. 2.vyd. Brno. IDVPZ, 1991. 49 s. ISBN 80-7013-094-6.
  • PODSTATOVÁ, H. Mikrobiologie,epidemiologie,hygiena.1.vyd.Olomouc:Epava,2001.285s. 2001. ISBN 80-86297-07-1.
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: UK, Karolinum, 2012, ISBN 978-80-246-2136-4.. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.
  • TUČEK, M. a kol. Pracovní lékařství pro praxi.1.vyd.Praha: Grada Publishing, 2005, 327 s., ISBN 80-247-0927-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr