Název předmětu | Řízení jakosti |
---|---|
Kód předmětu | UTM/PX042 |
Organizační forma výuky | Přednáška + Cvičení |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 4 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | nespecifikováno |
Studijní praxe | nespecifikováno |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
1. Koncepce a principy managementu kvality, kvalita a její význam, historický vývoj managementu kvality, základní koncepce řízení jakosti (standardy, ISO, TQM). 2. Ekonomika jakosti, podstata a význam. 3. Kvalita v předvýrobních etapách, koncepce a návrh, marketing a plánování kvality. 4. Kvalita ve výrobě, operativní management kvality, formy a metody ověřování shody ve výrobě, řízení neshod, nápravná a preventivní opatření. 5. BPR - reengineering, podstata a význam, řízení zákazníkem, vliv technologie a metodologie reengineering, monitorování procesů, management změn a inovační management. 6. Kvalita v povýrobních etapách, uvedení do provozu, monitorování spokojenosti a loajality zákazníka, servis a odpovědnost za výrobek. 7. EMS environmentální manažerské systémy a audity, trvale udržitelný rozvoj, druhy auditů, metodologie auditu, zkušebnictví, certifikace. 8. Zlepšování kvality, podstata procesů zlepšování, ISO 9000:2015, Kaizen, Quality Journal, VW, Global 8D, metoda Six Sigma. 9. Metody a nástroje managementu kvality, SPC, QFD, FMEA, FTA, hodnocení způsobilosti procesů, analýza měření 10. Metody a nástroje managementu kvality, sedm základních a sedm nových nástrojů managementu kvality.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
nespecifikováno |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu řízení jakosti je získání poznatků v oblasti moderního řízení jakosti výrobků, služeb a procesů. Základním cílem předmětu je seznámení se s moderními systémy řízení jakosti, úlohou vrcholového vedení a pracovníků v systémech managementu kvality ve všech etapách výrobního procesu a službách. Součástí předmětu je také získání základních vědomostí v metodách a nástrojích managementu kvality a zlepšování kvality.
student se orientuje v používaných systémech kvality student dokáže popsat a použít nástroje kvality v základních aplikačních oblastech student pochopí základní principy plánování, řízení a zlepšování kvality. |
Předpoklady |
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria |
nespecifikováno
|
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta strojního inženýrství | Studijní plán (Verze): Řízení výroby (17) | Kategorie: Strojírenství a strojírenská výroba | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |