Předmět: Racionalizace práce

» Seznam fakult » FSI » UTM
Název předmětu Racionalizace práce
Kód předmětu UTM/PU029
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pavka Marek, Ing.
Obsah předmětu
1. Základní pojmy, význam, historie a vývoj ergonomie a antropometrie. 2. Legislativa EU v oblasti ergonomie, ČSN ISO 6385 Ergonomické zásady pro navrhování pracovních systémů (1993). ČSN EN 614-1 Bezpečnost strojních zařízení. Ergonomické zásady pro projektování. Část 1: Terminologie a všeobecné zásady (1995). ČSN EN 45014 Všeobecná kritéria pro prohlášení shody dodavatelem - 1991 3. Práce a její náročnost. Působení rizikových faktorů. 4. Vhodná volba pracovní polohy, optimální pracovní výška, manipulační prostor a zóny dosahu, optimální zorné podmínky. 5. Ekonomie pracovních pohybů. 6. Pracovní prostředí, zdravotní obtíže a nemoc z povolání, rizikové ergonomické faktory a kompenzační cvičení. 7. Projektová ergonomie, konstruování nových, pracovišť strojů a zařízení. Ergonomický audit. 8. Základní charakteristiky racionalizace práce, přístupy k racionalizaci a úvod do analýzy a měření práce. 9. Analýza práce. 10. Měření práce, základní metody zjišťování a určování spotřeby času, přímé a nepřímé měření (metodika MOST). 11. Stanovení norem spotřeby času: normování výrobních operací, pomocných a obslužných operací (seřizovači, údržba, kontrola atd.), kalkulace norem.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu je obeznámit studenty s možnostmi zvyšování efektivity a produktivity práce ve vztahu mezi člověkem, zařízením a prostředím. Hlavní zaměření předmětu je na ergonomii a antropometrii, ekonomii pohybů, zlepšení pracovního prostředí a racionalizaci práce pomocí analýzy a měření práce.
Student získání přehled o možnostech optimalizace pracoviště, snížení fyzické náročnosti, zlepšení pracovního prostředí a bezpečnosti práce, zvýšení efektivity a produktivity práce. Naučí se stanovit normy spotřeby času v souvislosti s pracovním procesem a prostředím.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • KOŠTURIAK, J., FROLÍK, Z. Štíhlý a inovativní podnik. Praha: Alfa Publishing, 2006. ISBN 80-86851-38-9.
  • MAREK, J., SKŘEHOT, P. Základy aplikované ergonomie, 1. vyd.. Praha: Výzkumný ústav bezpečnosti práce, 2009. ISBN 978-80-86973-58-6.
  • MAŠÍN, I., VYTLAČIL, M. Nové cesty k vyšší produktivitě: metody průmyslového inženýrství. Liberec: Institut průmyslového inženýrství, 2000. ISBN 80-902235-6-7.
  • NOVÁK, J., ŠLAMPOVÁ, P. Racionalizace výroby. Ostrava, 2007.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr