Vyučující
|
-
Střihavková Elena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Historický vývoj průmyslové výroby. Základní pojmy, úvod do předmětu štíhlá výroba. 2. Vznik a vývoj štíhlé výroby. Plánování a organizace výrobního procesu, charakteristické znaky kusové, sériové a hromadné výroby. 3. Organizace výrobní funkce, tradiční výrobní systém a štíhlý výrobní systém. 4. Materiálový tok v řízení výroby a na pracovišti. Tradiční metody štíhlé výroby, 8 druhů plýtvání. 5. Nové metody a nástroje štíhlé výroby. 6. Totální management kvality (TQM). Perfekcionizmus dosažený jako důsledek neustálého zlepšování. 7. Kontrola kvality a statistické metody ve výrobě. 8. Informační systémy ve výrobě. Průmysl 4.0 a inteligentní chytré továrny. 9. Štíhlá výroba ve službách a administrativě.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je rozšířit poznatky studentů o nové metody řízení výroby a tyto poznatky aplikovat v určitých úpravách na různé podniky a služby ve všech průmyslově vyspělých zemích a tím významně zvýšit jejich konkurenceschopnost. Dále také využití metod štíhlé výroby v inteligentních továrnách v souvislosti s koncepcí Průmyslu 4.0.
Student pochopí rozdíl mezi metodami řízení výroby v Japonsku a USA. Získají informace o způsobech zlepšování a zvyšování konkurenceschopnosti podniků a to nejen v oblasti výrobní ale také v oblasti poskytování služeb a administrativě.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
|
Doporučená literatura
|
-
Imai, M. Gemba Kaizen. Computer Press. ISBN ISBN 80-251-0850.
-
SANTOS, J., WYSK, R., TORRES, J. Improving Production with Lean Thinking. New Jersey, 2006.
-
TOMEK, G., VÁVROVÁ, V. Integrované řízení výroby. Od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha, Grada., 2014.
|