| Název předmětu | Štíhlá výroba |
|---|---|
| Kód předmětu | UTM/KU016 |
| Organizační forma výuky | Společná konzultace |
| Úroveň předmětu | Bakalářský |
| Rok studia | nespecifikován |
| Semestr | Zimní |
| Počet ECTS kreditů | 5 |
| Vyučovací jazyk | Čeština |
| Statut předmětu | Povinný |
| Způsob výuky | nespecifikováno |
| Studijní praxe | nespecifikováno |
| Doporučené volitelné součásti programu | Není |
| Vyučující |
|---|
|
| Obsah předmětu |
|
1. Historický vývoj průmyslové výroby. Základní pojmy, úvod do předmětu štíhlá výroba. 2. Vznik a vývoj štíhlé výroby. Plánování a organizace výrobního procesu, charakteristické znaky kusové, sériové a hromadné výroby. 3. Organizace výrobní funkce, tradiční výrobní systém a štíhlý výrobní systém. 4. Materiálový tok v řízení výroby a na pracovišti. Tradiční metody štíhlé výroby, 8 druhů plýtvání. 5. Nové metody a nástroje štíhlé výroby. 6. Totální management kvality (TQM). Perfekcionizmus dosažený jako důsledek neustálého zlepšování. 7. Kontrola kvality a statistické metody ve výrobě. 8. Informační systémy ve výrobě. Průmysl 4.0 a inteligentní chytré továrny. 9. Štíhlá výroba ve službách a administrativě.
|
| Studijní aktivity a metody výuky |
| nespecifikováno |
| Výstupy z učení |
|
Cílem předmětu je rozšířit poznatky studentů o nové metody řízení výroby a tyto poznatky aplikovat v určitých úpravách na různé podniky a služby ve všech průmyslově vyspělých zemích a tím významně zvýšit jejich konkurenceschopnost. Dále také využití metod štíhlé výroby v inteligentních továrnách v souvislosti s koncepcí Průmyslu 4.0.
Student pochopí rozdíl mezi metodami řízení výroby v Japonsku a USA. Získají informace o způsobech zlepšování a zvyšování konkurenceschopnosti podniků a to nejen v oblasti výrobní ale také v oblasti poskytování služeb a administrativě. |
| Předpoklady |
|
nespecifikováno
|
| Hodnoticí metody a kritéria |
|
nespecifikováno
|
| Doporučená literatura |
|
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr |
|---|