Název předmětu | Slévárenské technologie |
---|---|
Kód předmětu | UTM/KU011 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný, Povinně-volitelný |
Způsob výuky | nespecifikováno |
Studijní praxe | nespecifikováno |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
1. Význam slévárenství, vznik a historie slévárenství a zpracování kovů. 2. Volba slévárenské technologie a metody výroby odlitků. 3. Klasické technologie odlévání - I až IV. generace 4. Progresivní technologie výroby forem, vytavitelný a vypařitelný model, metoda C-Croning atd., 5. Progresivní technologie odlévání a jejích využití pří výrobě automobilových součásti. 6. Výroba tekutého kovu, ošetřování, rafinace a odplynění taveniny u neželezných kovů, 7. Výroba tekutého kovu, ošetřování, rafinace a odplynění taveniny u Fe slitin. 8. Vady a klasifikace vad odlitků dle normy, nápravná opatření k zamezení vzniku vad atd. 9. Simulační programy ve slévárenství a jejích využití. 10. Zařízení k tavení a odlévání kovů.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
nespecifikováno |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je zejména zvládnutí jednotlivých technologií v širokém spektru slévárenství se zřetelem na technologická pravidla volby dané technologie, výhody a nevýhody jednotlivých technologií, ekonomické a ekologické aspekty jednotlivých technologií. Současné a budoucí trendy v oblasti slévárenství. Předmět chronologický popisuje a rozděluje slévárenské technologie do skupin, poukazuje na hlavní technologické a vývojové trendy v oblasti slévárenství a popisuje také historií vývoje slévárenství a zpracování tekutého kovu.
Studenti získají kompetence v oblasti přehledu a použití jednotlivých slévárenských technologií. Získají poznatky v oblasti přípravy a výroby tekutého kovu s cílem maximální eliminace vměstků a odplynění taveniny a potlačení vzniku vad u odlitků. |
Předpoklady |
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria |
nespecifikováno
|
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr |
---|